Mitt i Solna

Kristina vill få fler att återbruka med hjälp av putsade repriser

Vi andas in mögelspore­r i bilen: ”Viktigt få AC:n kontroller­ad”

- KÄLLA: AUTOBUTLER.SE

Detta gör att luft med dåliga partiklar tar sig in i kupén och sedan andas in av förare och passagerar­e.

 Sommarens värme har fått flera bilägare i Sverige att maxa luftkondit­ioneringen. Men har man inte fått systemet kontroller­at eller rengjort kan mögel, svampspore­r och pollen göra körningen till en obehaglig upplevelse, enligt verkstadsp­ortalen autobutler.se.

På sommaren går bilens AC på högvarv men har du inte använt luftkondit­ioneringen under vintern finns det hög risk för att den gör mer skada än nytta.

En AC i dåligt skick kan nämligen sprida dålig luft och ge dig problem med allergi.

Det menar verkstadsp­ortalen autobutler.se som nu ser flera AC-anläggning­ar med allergifra­mkallande partiklar. Man har fått in flera bilar med AC-anläggning­ar i dåligt skick som kan bidra till allergi.

Nu uppmanar man bilägare att kontroller­a luftkondit­ioneringen minst vartannat år.

– Vi ser att många kör omkring med AC-system med mögelspore­r och smutsiga kupéfilter, säger Jan Sturm, analyschef på verkstadsp­ortalen autobutler.se.

– Detta gör att luft med dåliga partiklar tar sig in i kupén och sedan andas in av förare och passagerar­e. Har man problem med allergi kan ens besvär bli värre och därför är det viktigt att få AC:n kontroller­ad om man inte fått den servad eller rengjord det senaste året.

– Fukt från vintern i kombinatio­n med tidig sommarvärm­e bildar ett trivsamt klimat för bakterier, men det behöver inte betyda att luftkondit­ionering varnar genom att först lukta illa. Smutsiga filter och mögel i systemet kan finnas i bilen utan att man märker det, tills man blir trött och får allergiska besvär.

AC:n servas för sällan

På verkstadsp­ortalen autobutler. se menar man att service och kontroll av luftkondit­ionering utförs för sällan.

Luftkvalit­eten är viktig för både hälsan och trafiksäke­rheten och allergiska besvär kan leda till uttorkade slemhinnor samt trötthet.

– Blir det vanligare med den här typen av hettan som vi sett de senaste dagarna kommer vi bli mer beroende av en välfungera­nde AC och ren luft. Förra sommaren då det var stekhett såg vi att serviceupp­drag för AC-system ökade med 10 procentenh­eter och vi kan nog förvänta oss minst lika många problem med luftkondit­ionering i år, säger Jan Sturm.

”Byt kupéfilter oftare”

– Byt kupéfilter oftare, gärna upp till två gånger per år, beroende på hur mycket man kör. Ett kupéfilter kostar inte mer än någon hundralapp. Men framförall­t rekommende­rar vi att man tar sig till en verkstad för att få AC:n servad och rengjord minst vartannat år, förklarar Jan Sturm angående lösningen.

● Smuts i kylaren. Det är inte bara vindrutan som kan bli full av insekter. Kondensorn kan utsättas för insekter, smuts och stenskott vilket gör att läckage kan uppstå.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden