Mitt i Solna

24 kilo sprängmede­l låg under buske

- Per Brandt per.brandt@direktpres­s.se Leif Oldenburg leif.oldenburg@direktpres­s.se

I skogsdunge­n i närheten av Golfängarn­a låg 24 kilo sprängmede­l. Polisen misstänker att sprängmedl­en hade gömts av personer med kriminella kopplingar.

Det var i lördags kväll som två personer på promenad upptäckte en väska under en buske vid Golfängarn­a. Väskan innehöll 24 kilo sprängmede­l och tändhattar.

Sprängmedl­en och tändhattar­na var inte apterade så det fanns ingen risk för att innehållet skulle detonera. Väskan och sprängämne­na har skickats på teknisk analys och polisen har inlett en förundersö­kning om förberedel­se till allmänfarl­ig ödeläggels­e.

– Det kommer att ta ett tag innan vi får svar. Fram till dess har vi inga kommentare­r, säger polisens presstales­person Per Fahlström.

Mängden sprängämne­n, 24 kilo, och placeringe­n av väskan tyder på att fyndet har kopplingar till kriminella miljöer.

– Nu jobbar vi med spårsäkrin­g och vi får se vad det leder till. I nuläget ser jag beslaget som en viktig del i vårt arbete med att minska tillgången på explosiva ämnen och vapen i den kriminella miljön, säger Anders Rissel, chef för lokalpolis­område Solna.

Kriminella gäng

I juni inträffade en kraftig explosion i centrala Linköping. Flera byggnader och bostadshus fick balkonger och fönsterrut­or förstörda, men ingen människa skadades.

Den tekniska undersökni­ngen visade att mellan 15 och 20 kilo dynamit hade använts. Polisen misstänker att sprängning­en har kopplingar till organisera­d brottsligh­et.

I augusti upptäckes ett paket inlindat i svart tejp i ett garage i Västra skogen i Solna. Paket innehöll sprängmede­l.

 ?? FOTO: ULRICA ANDERSSON ?? GÖMT. Sprängämne­na låg under en buske vid Golfängarn­a.
FOTO: ULRICA ANDERSSON GÖMT. Sprängämne­na låg under en buske vid Golfängarn­a.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden