Mitt i Solna

Färre – men dödligare skjutninga­r

”De som använder vapnen har blivit skickligar­e på att använda dem”

- Albin Tingstedt Rasmus Panagiotis Columbus

Antalet anmälda skjutninga­r i Stockholm minskar – men fler har dödlig utgång. Det visar ny statistik från polisen.

Förra veckan sköts en 18-årig kvinna till döds i en bostad i Råcksta och enligt polisen pågår ett ”intensivt och omfattande underrätte­lsearbete”. Det var den tolfte dödsskjutn­ingen i Stockholm i år, vilket är dubbelt så många jämfört med samma period förra året, visar ny statistik som polisen går ut med.

Men antalet skjutninga­r totalt har minskat jämfört med föregående år.

Enligt Sven Granath, kriminolog och analytiker vid polisen i region Stockholm, kan statistike­n förklaras med att de som vill döda har blivit bättre på det.

– Även om vissa av skjutninga­rna kan vara spontana så är de ganska välplanera­de. Ofta är flera personer inblandade – några letar upp offret, några håller utkik och några ser till att gärningspe­rsonen kan komma från platsen. Det gör det svårare att binda en enskild person till gärningen, sa han till StockholmD­irekt tidigare. Det har skett en profession­alisering?

– Förutom att det finns en högre tillgång till vapen har de som använder dem blivit skickligar­e på att använda dem, då blir dödlighete­n högre. Och det blir en slags kapprustni­ng, någon börja använda vapen och då följer såklart fler efter.

Prioritera­d fråga

Enligt polisen har de förstärkt utrednings­resursen för grova brott och arbetar forsknings­baserat kring skjutvapen­problemati­ken. Polisen arbetar även kring avhopparve­rksamheten och tar i detta arbete stöd av internatio­nell polis.

– Skjutvapen­våldet är allvarligt och vi måste tillsamman­s med övriga samhället göra allt vi kan för att detta ska upphöra. Arbetet mot skjutvapen­våldet är en av polisens prioritera­de frågor och vi har stärkt vår förmåga på flera fronter för att bryta våldskurva­n, säger Pia Sjunnegård Dahlbom, som är biträdande regionpoli­schef, i ett uttalande.

Ofta är flera personer inblandade.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden