Mitt i Solna

Emmys drivkraft är ett till SM-guld

- Anders Ekström

Med sina 306 spelade matcher är Emmy Alasalmi den som gjort flest matcher i AIK dam. Som förebild har 25-åringen herrlagets ikon Christian Sandberg.

Trots att hon bara är 25 år är Emmy inne på sin elfte säsong i AIK hockey. Totalt har backen gjort 306 matcher, vilket är flest av alla damer i klubben. Louise Nordberg Tenglin, 28, är fyra kamper bakom.

– Det känns stort och hedersamt, säger hon.

Förebilden är en annan AIK-ikon. Nämligen herrlagets Christian Sandberg som gjort närmare 600 svartgula matcher. Numera spelar han dock i HV71.

– Det har varit mitt mål att efterlikna Sandberg och vara damernas motsvarigh­et till honom. Men det är en bit kvar. Det betyder mycket för supportrar­na att ha spelare som spelat länge i lagen. Sandberg är ju forward och du back?

– Ja, men på plan vill jag mer efterlikna Erik Karlsson, ha ha.

Emmy och AIK håller för fullt på att förbereda sig för en ny SDHL-säsong. Precis som coach Cipparone säger tycker Alasalmi att Gnaget är bättre nu än ifjol.

– Ja, det är vi. Vi har en stark grupp och fått in bra nyförvärv. Jag tycker även att konkurrens­en är bättre och truppen bredare. Konkurrens är bra för laget och det har märkts hittills att mer tävlande har pushat laget framåt.

”Se utanför ramarna”

Att jobba med vinnarkult­uren är bra, tycker Emmy.

– Det kan alltid förbättras. Alla får gå in i sig själva och våga utmana sig själv. Det gäller att inte hamna i en safe-zone och istället kunna se utanför ramarna. Du har spelat länge, vad är drivkrafte­n?

– Att ta ett till SM-guld, säger Emmy direkt. Jag har bara ett hittills och vill ha fler.

– Vi går alltid för guldet och har tagit lärdomar av tidigare år. Jag tycker att vi har en bättre trupp nu, har kvar stommen och är målinrikta­de.

 ?? FOTO: ANDERS EKSTRÖM ?? DERBYPREMI­ÄR. I SDHL-premiären 13/9 väntar Djurgården för Emmy och hennes AIK. 2018/19 vann DIF alla fyra derbymatch­erna.
FOTO: ANDERS EKSTRÖM DERBYPREMI­ÄR. I SDHL-premiären 13/9 väntar Djurgården för Emmy och hennes AIK. 2018/19 vann DIF alla fyra derbymatch­erna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden