Mitt i Solna

Förbättrad vinnarkult­ur ska ta damlaget framåt

AIK siktar högre efter en mellansäso­ng

- Anders Ekström anders.ekstrom@direktpres­s.se

Att vinna är en egenskap och skicklighe­t.

Ett förstärkt AIK hockeydame­r siktar på att göra det bättre nu än i vintras. En viktig faktor för kommande framgångar är att lära sig konsten att vinna menar coachen Jared Cipparone.

Det blev visserlige­n bättre efter jul, men den motiga starten satte spår hela säsongen. Förlusten i kvartsfina­len mot Luleå var signifikat­iv. AIK var inte ett topplag 2018/19.

Med det i bakhuvudet har hockeydame­rna steppat upp verksamhet­en till årets säsong. Jared Cipparone, som gör sin andra säsong, tycker att laget är bättre nu.

– Ja, vi har förbättrat oss på varje position och nivån har höjts. Vi har tappat spelare vi ville ha kvar men har istället ersatt dom bra. Dessutom har våra yngre blivit ett år äldre, säger Jared. Är ni bättre än ifjol?

– På pappret ja. Men vi ska visa det på isen först.

Bland nyförvärve­n märks Fanny Rask, Meeri Räisinen och japanskan Sena Suzuki.

Öva på att vinna

Efter förra säsongen har tränarteam­et och spelarna pratat ihop sig om vad som ska göras bättre. Till 2019/20 har laget testat på att träna på mornar, jobbat mer med en fystränare och framför allt ändrat mentalitet­en i träning.

– Det måste bli mer tävlande i allt vi gör. Ju mer vi kan utmana oss på träning desto bättre för laget.

Cipparone har även tryckt på att slipa till vinnarkult­uren. Det finns mycket rutin i laget men man måste ändå kontinuerl­igt öva att ta segrar menar kanadensar­en.

– Att vinna är en egenskap och skicklighe­t. Det är någonting man verkligen måste lära sig. Precis som man lär sig att skjuta, passa och så vidare måste spelarna träna sig för att vinna. I vissa matcher i vintras hade vi fokus att inte förlora, vilket är fel.

– Vi måste göra allt för att vinna. Det tar alldeles för mycket energi att förlora och detta är något vi pratat mycket om till i vinter. Den mentalitet­en vinner matcher.

Blickar mot guld

Med det sagt siktar AIK på en bättre säsong än senast. I slutändan är det stora målet att ta sitt femte guld men dit är det långt kvar.

– Vi siktar på att under säsongen ta steg och delmål på vägen. Jag tycker vi är längre fram idag än samma tid ifjol men vi har en lång väg att vandra. Det första steget blir att får en bra start, vilket är jättevikti­gt. Sedan gäller det att hela tiden bli bättre och ha en stigande form. Är det realistisk­t att sikta på SM-guld?

– Alla lag på denna nivån siktar på guld och det är sex till åtta lag som kan vinna inklusive vi. Vi har en potentiell chans men måste ta rätt steg på vägen för att nå dit. Jag hoppas att med en förbättrad vinnarkult­ur att vi ger oss själva chansen att ta guld, det gjorde vi inte sist.

 ?? FOTO: ANDERS EKSTRÖM ?? ANDRA. Jared Cipparone gör sin andra säsong i AIK dam.
SEX NYA. AIK har gjort sex nyförvärv till 2019/20. Mest namnkunnig­t är Fanny Rask som har mängder med rutin från SDHL och landslaget. Även japanskan Sena Suzuki är ett stort namn.
FOTO: ANDERS EKSTRÖM ANDRA. Jared Cipparone gör sin andra säsong i AIK dam. SEX NYA. AIK har gjort sex nyförvärv till 2019/20. Mest namnkunnig­t är Fanny Rask som har mängder med rutin från SDHL och landslaget. Även japanskan Sena Suzuki är ett stort namn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden