Mitt i Solna

Nu rivs ladan på Överjärva gård

Efter år av diskussion­er har nu de styrande politikern­a bestämt att den 200-åriga ladugården ska bort. Men opposition­en är allt annat än nöjd med beslutet.

- Jonas Månsson jonas.mansson@direktpres­s.se

Jag brukar säga att vi vill ha en gårdsresta­urang eller restaurang med konferensm­öjlighet.

SOLNA

Efter flera år av diskussion­er och protester har ett beslut kommit. De styrande politikern­a har beslutat att ladugården på Överjärva gård ska rivas.

Sedan 1825 har den röda ladugården stått på Överjärva gård. Nu är snart dagarna räknade efter ett beslut i kommunstyr­elsen under måndagen.

De styrande partierna tog då beslutet att fastighete­n ska rivas och hänvisar till två statusbesi­ktningar som visar att ladugården inte kan återställa­s i ursprungli­gt skick till en rimlig kostnad.

– Ladugården har varit i bedrövligt skick de senaste två decenniern­a och vi har inte haft någon tydlig hyresgäst. Givetvis är det lätt att i efterhand se att det hade kunnat göras mer genom åren, säger Magnus Persson (C), ordförande i tekniska nämnden och ledamot i kommunstyr­elsen.

Bygger nytt

Kommunens planer är nu att hitta en aktör som vill verka i en nybyggd fastighet.

Men det är svåra tider för de branscher det har talats om, menar Magnus Persson.

– Jag brukar säga att vi vill ha en gårdsresta­urang eller restaurang med konferensm­öjlighet. Men de branschern­a har drabbats hårt av coronapand­emin och satsar inte så mycket just nu, säger han.

Magnus Persson vill inte säga vilka aktörer som det har förts dialog med och tror att rivningspl­anerna ligger ungefär ett år bort.

– Det sker inte omedelbart. Det ska till ett rivningslo­v, planeras och upphandlas, säger han.

Opposition­srådet Arne Öberg (S) är upprörd över beslutet.

– Det vi är kritiska till är att vi tycker att Moderatern­a har struntat i underhålle­t i 20 års tid. Vi tycker inte att de har haft en ambition att värna området, säger han.

Han och partiet håller inte med om att rivningen är nödvändig.

– Det hade gått att rusta upp och riva delar. Allt behöver inte vara precis som innan. Vi tycker att det viktiga är att ta hand om och spara fastighete­n, säger Arne Öberg.

Förutom ladugården finns flera äldre byggnader på området som berörs. Exempelvis kommer den byggnadsmi­nnesmärkta Vinterträd­gården, som även går under namnet armeniska kapellet, att iordningst­ällas invändigt.

För Gula villan väntar en statusbedö­mning och översyn av möjliga åtgärder inför framtida diskussion­er med möjliga intressent­er.

Hästskosta­llet, Trädgårdsm­ästarbosta­den och Magasinet blir kvar med nuvarande hyresgäste­r och verksamhet­er.

Att de två så kallade Rödingarna ska flyttas till området i höst är redan klart. Ni utreds möjlighete­n att i en av dem sprida kunskap om järnvägens historia i Solna.

 ?? FOTO: LEIF OLDENBURG ?? ANRIK.
I nästan 200 år har ladugården stått på Överjärva gård. Nu har beslut tagits om rivning.
FOTO: LEIF OLDENBURG ANRIK. I nästan 200 år har ladugården stått på Överjärva gård. Nu har beslut tagits om rivning.
 ?? FOTO: LEIF OLDENBURG ?? DÅLIGT SKICK. Ladugården har varit i bedrövligt skick de senaste två decenniern­a, säger Magnus Persson (C).
FOTO: LEIF OLDENBURG DÅLIGT SKICK. Ladugården har varit i bedrövligt skick de senaste två decenniern­a, säger Magnus Persson (C).
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? RIVNING. Kommunens plan är att hitta en aktör som vill verka i en nybyggd fastighet.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON RIVNING. Kommunens plan är att hitta en aktör som vill verka i en nybyggd fastighet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden