Mitt i Solna

Underjordi­skt arbete

PANG BOOM! 35 meter ner under marken tar sig förlängnin­gen av tunnelbana­ns blå linje sakta men säkert fram.

- Jonas Månsson jonas.mansson@direktpres­s.se

Det är inte så mycket trafik och en park som barn lätt kan gå själv till.

SOLNA

Sju av Solnas kommunala lekparker ska läggas ner. Upprörda föräldrar funderar nu på om det går att ta över Stenhuggar­eparken och driva den åt kommunen.

Förra veckan beslutade Solna stad att göra en förändring när det gällde kommunala lekparker. Tekniska nämndens ordförande Magnus Persson (C) berättade då i SolnaDirek­t att det handlade om att fasa ut mindre välbesökta lekparker som dessutom började bli nedgångna. Istället ska resurserna läggas på andra, större parker.

En av de sju parkerna (se faktaruta) som berörs är Stenhuggar­eparken i Råsunda. I närheten av den bor Per Ol-Ers sedan två år med sin familj.

– Min dotter går hit både före och efter förskolan. Den här parken ligger vid en återvändsg­ränd. Det är inte så mycket trafik och en park som barn lätt kan gå själv till. Så är det inte på alla större parker, säger han.

Han är besviken på beslutet och kommunikat­ionen innan det togs beslut.

– Det är förvånansv­ärt att informatio­nen inte nådde ut. Jag fick reda på det av opposition­spolitiker som var i parken några dagar innan beslutet, säger han.

Engagerade föräldrar

Per Ol-Ers känner ett stort engagemang i frågan bland andra föräldrar som bor nära Stenhuggar­parken. Något som har visat sig i en tidigare gemensam insamling för att göra parken roligare för barnen.

– Det började med att det var en familj som skänkte en studsmatta till parken. Den blev välanvänd och sedan när den var utsliten bestämde vi att swisha ihop pengar till en ny och fick in 3 700 kronor. Nu har vi även köpt bland annat kritor, en grävskopa, hopprep, skottkärra och så har jag byggt en bokholk som det finns böcker i, säger han.

En tanke som Per Ol-Ers har diskuterat med andra föräldrar är om det skulle gå att ta över parken.

– Man kanske kan hitta en lösning där vi får ett bidrag för att driva den åt kommunen, säger han.

Även om det har tagits ett politiskt beslut har Per Ol-Ers inte gett upp att få ha kvar Stenhuggar­eparken.

– Jag hoppas på en fortsatt konversati­on med politikern­a och att det går att se över andra alternativ. Sett till smittsprid­ning tycker vi att det är bättre att ha flera små parker än få större. Det gäller även efter pandemin när ”vabruari” och influensas­äsongen kommer, säger han.

 ??  ??
 ?? FOTO: PRIVAT ?? POPULÄR. Efter ett provat initiativ har Stenhuggar­eparken en studsmatta som används flitigt.
BESVIKEN.
FOTO: PRIVAT POPULÄR. Efter ett provat initiativ har Stenhuggar­eparken en studsmatta som används flitigt. BESVIKEN.
 ??  ?? Solnabon Per OlErs gillar inte beslutet att stänga lekparker, exempelvis Stenhuggar­parken.
Solnabon Per OlErs gillar inte beslutet att stänga lekparker, exempelvis Stenhuggar­parken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden