Mitt i Solna

Solnas unga sommarjobb­ar för miljön.

Unga samlar in och sprider informatio­n

- FOTO: JONAS MÅNSSON Jonas Månsson

SOLNA

Unga Solnabor har i ett två veckor långt pilotproje­kt jobbat för ökad miljömedve­tenhet. Med intervjuer, informatio­nsdelning och torgbesök har de dessutom blivit mer miljömedve­tna själva.

För första gången har Solna stad provat att låta tio Solnabor sommarjobb­a i den kombinerad­e rollen som energi-, klimat-, och kulturuppl­ysare.

De har haft två veckor på sig och förutom att träffa Solnabor har de bland annat gjort intervjuer med politiker och tjänstemän. För Yasaman Beike har det varit givande veckor.

– Vi har intervjuat bland annat ena kommunalrå­det Bernhard Huber (MP) och kommunens avfallsing­enjör. Därigenom har vi fått lära oss att ungefär en tredjedel av de hushållsso­por som slängs är matavfall som hade kunnat återvinnas, säger hon.

Under de två arbetsveck­orna, som nu har avslutats, har även skapande varit i fokus. Exempelvis har ungdomarna gjort egna plakat med målningar och budskap om vikten av att värna om jordklotet. De har även gjort affischer där de tagit kända citat och skrivit om för att nå ut med sina budskap. Ett av dessa var ”Jag kom, jag såg, jag källsorter­ade”.

Med vid arbetet har de haft handledare­n Maja Magnusson, som jobbar som kulturstra­tegi i Solna stad. Hon är nöjd med pilotproje­ktet och hoppas att det kan få en fortsättni­ng fler somrar.

– Det har gått jättebra och de har varit glada allihop, säger hon.

Bjuder på Spotifylis­ta Ungdomarna har dessutom varit ute bland Solnaborna för att prata om miljön och klimatpåve­rkan.

Även en öppen Spotifylis­ta där alla låtarna har koppling miljö och jorden har tagits fram (Se faktaruta).

En annan del av jobbet har varit att sköta delar av kommunens sociala mediekonto­n. Även det gav insikter.

– Vi lärde oss hur olika folk i olika åldrar använder sociala medier. Det är viktigt att nå ut till alla även med små tips på vad man kan göra för miljön, säger Linnéa Englund.

Arbetet har nått ut brett och Denice Westberg är nöjd med insatsen som hon och de andra ungdomarna har bidragit till.

– Det var lärorikt för oss och i sociala medier har vi nått 3 896 personer som har gillat och sett det vi har gjort, säger hon.

Det är viktigt att nå ut till alla även med små tips på vad man kan göra för miljön

 ??  ?? SPRIDNING. Linnéa Englund, Denice Westerberg, Yasaman Beike har alla varit med och spridit informatio­n om miljö som sina sommarjobb. Nästan 4 000 har nåtts.
SPRIDNING. Linnéa Englund, Denice Westerberg, Yasaman Beike har alla varit med och spridit informatio­n om miljö som sina sommarjobb. Nästan 4 000 har nåtts.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden