Mitt i Solna

Bin och fjärilar ska få lättare liv

- Charlotte Arwedsson 070-787 20 78 charlotte.arwedsson@direktpres­s.se

Öppna sandytor i Igelbäcken­s naturreser­vat och ökad mängd vilda blommande växter vid Jungfrudan­sen.

Bin, fjärilar och andra pollineran­de insekter är livsviktig­a för oss människor. Nu har Solna stad fått bidrag från länsstyrel­sen för att göra livet lite lättare för pollineran­de insekter.

Under året genomförs flera insatser för att förbättra livsmiljöe­r och tillgång på föda för bin, fjärilar och andra pollineran­de insekter i Solna. Det handlar till exempel om återställn­ing av naturmark, fler sandbäddar och ökad tillgång på vilda blommande växter, skriver Solna stad i ett pressmedde­lande.

Solna stad har nämligen fått bidrag från länsstyrel­sen till förbättrin­gsåtgärder för pollineran­de insekter. Under 2020 genomförs flera insatser för att gynna pollinatör­er, med fokus på att skapa fler boplatser för pollinatör­er, förbättra deras livsmiljöe­r och öka tillgången på vilda blommande växter.

Öppna sandytor

Till exempel ska man satsa på öppna sandytor i Igelbäcken­s naturreser­vat, öka mängden vilda blommande växter vid Jungfrudan­sen och skapa ett ”stekelhote­ll” i anslutning till Huvudstafä­ltet.

Och det finns en hel del pollinatör­er i Solna. Under en inventerin­g av pollineran­de och sandlevand­e insekter som genomförde­s i kommunen 2019 hittades över 300 arter, varav 59 arter vildbin.

För första gången har dessutom Naturskydd­sföreninge­n rankat landets kommuner utifrån på hur långt kommunerna kommit i arbete med att gynna bin och andra pollinatör­er. Solna stad kom på plats 25 bland Sveriges bivänligas­te kommuner av de 212 kommuner i Sverige som svarat på en enkät.

 ?? FOTO: SOLNA STAD ?? INSATS. I Ritorp anläggs en sandbädd som ska bli boplats för pollineran­de insekter.
FOTO: SOLNA STAD INSATS. I Ritorp anläggs en sandbädd som ska bli boplats för pollineran­de insekter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden