Mitt i Solna

Aktionsgru­pp kämpar för den gamla ladan.

”Alliansen sprider myten om förfallet och snart tror alla på den.”

- SOLNA Jonny Andersson 070-7870813 jonny.andersson@direktpres­s.se

Jag vet ingenting om närmaste framtiden, men har bestridit uppsägning­en.

I juni beslutade Solnas kommunstyr­else att ladugården på Överjärva gård ska rivas.

Nu växer protestern­a och mest akut för Facebook-gruppen ”Rädda Överjärva gård” är att stoppa rivningen.

Överjärva gård är en oas för solnabor och stockholma­re. En 200-årig inblick i hur det såg ut på 1800-talet anses värt att bevara, anser många.

Majoritete­n i Solna stadshus vill annorlunda. Kommunstyr­elsen beslutade den 15 juni att ladugården ska rivas då den inte bedöms möjligt att återställa.

– Alliansen sprider myten om förfallet och snart tror alla på den, vilket är skrämmande, säger Björn Bränngård som i många år stridit för gården.

Nystartad Facebook-grupp

Vad som ska ersätta ladugården är oklart: ”Planeringe­n av en ny byggnad, som exteriört ska ansluta till den kulturhist­oriska miljön på Överjärva gård, får avvakta till dess det är klarlagt hur möjliga intressent­ers behov ser ut i området”, står det i beslutet från den 15 juni.

– Det finns en plan. Allianspar­tierna vill ha ett konferensc­enter, det är ingen hemlighet, säger Eira Nordström, administra­tör av Facebookgr­uppen ”Rädda Överjärva gård” som i skrivande stund fått 245 medlemmar på ett par veckor.

Stallarren­datorn vräkt

Bland reaktioner­na på KSbeslutet märks liknelser vid vad som hände när Råsundasta­dion revs. Trots försäkran om att den tomtmarken snabbt skulle bebyggas blev det ett stort tomt hål i centrala Solna.

Som en följd av KS-beslutet vräktes Ulf Ekesäter, som driver gårdens häststall, den sista juni. Hästarna befinner sig nu på sommarbete utanför Gnesta.

– Jag vet ingenting om närmaste framtiden, men har bestridit uppsägning­en. En anledning till det är att kontraktet, från år 2000, är en urkundsför­falskning. Det skrevs ett första kontrakt som jag ifrågasatt­e då man utlämnat överenskom­melsen om att Solna Stad skulle stå för elen.

– Jag fick för hand lägga till det, därefter skrevs ett helt annat kontrakt och det syns tydligt att min namnteckni­ng kopierats från första kontraktet, säger Ulf Ekesäter.

Ska överklaga

Björn Bränngård menar att första prioriteri­ngen är att förhindra att ägaren, Råsunda Förstads AB, river ladugården.

– Ägaren måste igenom några instanser innan de kan riva, vi kan överklaga det politiska beslutet, säger han och menar att nästa steg är att stärka opinionen mot beslutet.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? STRID.
Aktionsgru­ppen är beredd att driva frågan om rivning så långt det går.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON STRID. Aktionsgru­ppen är beredd att driva frågan om rivning så långt det går.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden