Mitt i Solna

AIK handboll förstärker inför allsvenska­n.

- Charlotte Arwedsson 070-787 20 78 charlotte.arwedsson@direktpres­s.se

SOLNA

Två apotek i Solna får inte längre sälja läkemedel – och måste stänga. Läkemedels­verket har dragit in tillstånde­n sedan inspektion­er visat avvikelser som kan äventyra patientsäk­erheten.

Det är Råsunda apotek och Hagalunds apotek i Solna som får tillstånde­n indragna och tvingas stänga, skriver nyhetsbyrå­n Siren.

Det är Läkemedels­verket som beslutar, av patientsäk­erhetsskäl, att dra in tillstånde­t att sälja läkemedel. Apoteken förbjuds samtidigt omedelbart att bedriva verksamhet fram tills det att tillstånde­n upphör att gälla.

Noterat avvikelser Anledninge­n är att Läkemedels­verket vid ett flertal inspektion­er noterat avvikelser. Vilka avvikelser det handlar om framgår dock inte av de handlingar Siren har tagit del av.

Om bolaget trotsar förbudet riskerar det att få betala ett vite på en halv miljon kronor.

Anonym anmälan

Det var efter att en anonym anmälan inkommit till Läkemedels­verket i fjol som myndighete­n genomförde inspektion­er av apoteken.

Myndighete­n har inspektera­t bolagets öppenvårds­apotek Hagalunds Apotek, Råsunda Apotek och Järfälla Apotek vid totalt sju tillfällen. Vid samtliga inspektion­er noterades avvikelser.

Bolaget hade fram till februari 2020 även tillstånd att bedriva öppenvårds­apotek vid Järfälla Apotek. Tillstånde­t för Järfälla Apotek upphävdes genom beslut i januari på tillstånds­havarens egen begäran.

Enligt beslutet har båda apoteken, som ägs av Medicare Pharmacy in Sweden AB, sålts till nya ägare.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? STÄNGS. Två apotek stängs i Solna på grund av ”avvikelser”, enligt Läkemedels­verket, som drar in tillstånde­n.
FOTO: MOSTPHOTOS STÄNGS. Två apotek stängs i Solna på grund av ”avvikelser”, enligt Läkemedels­verket, som drar in tillstånde­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden