Mitt i Solna

ÅVC-ilska i Bromma mot Solnaborna

En ny återvinnin­gscentral i Sundbyberg kan dröja. Samtidigt får Solna och Sundbyberg kritik från politiker i Stockholm för att invånare använder Bromma ÅVC utan att betala.

- Olle Anrell Filip Magnusson

Stockholma­rna betalar för hanteringe­n för en del av Solnas och Sundbyberg­s avfall.

En ny återvinnin­gscentral är efterlängt­ad av många sedan avfallsbol­aget Sörab stängde Kvarnkulle­ns ÅVC 2019.

Solna- och Sundbyberg­sbor, som delade på Kvarnkulle­n, hänvisas nu att slänga grovsopor i Täby, Lidingö, Vallentuna, Upplands Väsby eller Järfälla – kommuner där Sörab också ansvarar för återvinnin­gscentrale­rna.

ÅVC i Bromma är däremot bara till för invånare i Stockholms stad. Men enligt Stockholms­politikern­a Emilia Bjuggren (S) och Katarina Luhr (MP) används den för mycket av Solna- och Sundbyberg­sbor vilket har lett till stort tryck under pandemin.

– Stockholma­rna betalar för hanteringe­n av en del av Solnas och Sundbyberg­s avfall. Vi tittar på någon typ av passerkort­system där man till exempel kan debiteras beroende på var man bor, men har inte landat i något gemensamt och rättvist system, säger miljöborga­rrådet Katarina Luhr.

Kräver en ÅVC

Katarina Luhr och Emilia Bjuggren kräver att Sundbyberg och Solna fixar en egen återvinnin­gscentral.

I höstas gav länsstyrel­sen tummen upp åt Sundbyberg­s stad och Sörabs planer på en tillfällig och mindre mottagning för grovsopor på en parkering vid Valkyriavä­gen i Rissne.

Det tillfällig­a bygglovet för en sådan mindre återvinnin­gscentral hade överklagat­s av boende i området, men dessa fick alltså inte gehör hos länsstyrel­sen.

Sörab sa då till Mitt i att sopmottagn­ingen skulle kunna komma upp på några veckor, men så blev det inte. Länsstyrel­sens beslut har nämligen överklagat­s två gånger till. Först till markoch miljödomst­olen som avslog överklagan och nu till Mark- och miljööverd­omstolen vid Svea hovrätt.

Kan dra ut på tiden

Den 26 januari tar domstolen beslut om överklagan­det av bygglovet för återvinnin­gen vid Valkyriavä­gen ska prövas i domstolen eller om målet avskrivs. Prövar domstolen ärendet kan det ta månader innan ett beslut tas. Tar domstolen inte upp ärendet finns inga fler instanser och återvinnin­gscentrale­n skulle i teorin kunna sättas på plats.

 ?? FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN ?? ÖVERKLAGAT. En större ÅVC i Sundbyberg kommer att dröja flera år, men en mindre kan byggas i Rissne vid Valkyriavä­gen.
FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN ÖVERKLAGAT. En större ÅVC i Sundbyberg kommer att dröja flera år, men en mindre kan byggas i Rissne vid Valkyriavä­gen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden