Mitt i Solna

Elin slog till på smart odling i Huvudsta

Gammal mat får nytt liv på Elin Aronsen Beis odlingar – där det även pågått försäljnin­g. Nu har hon fått Solnas miljöpris 2020.

- Anna.wachenfeld­t@mitti.se

HUVUDSTA

I somras var den stora trädgården nedanför Huvudsta gård en prunkande djungel av grödor och blomster. När det då och då gläntades på grinden till strandprom­enaden kunde förbipasse­rande se och köpa riktigt närodlade grönsaker. Leveranser har också gått till krogar, däribland kändiskock­en Paul Svenssons restaurang i Sundbyberg.

När Mitt i Solna är på besök en rå decemberda­g finns trots allt en del att skörda: grönkål, svartkål och mangold. Några tappra rosor sticker upp här och var.

Elin Aronsen Beis visar oss den mer exotiska avdelninge­n.

– Kolla här, passionsfr­ukt och fikon! Hoppas de överlever vintern.

Det har varit ett händelseri­kt år i den gamla trädgården, som i början av 1900-talet var köksträdgå­rd åt slottet. När Elin kom hit i våras var det 600 kvadratmet­er ogräs att ta tag i.

Det hela började med att den idérika Huvudstabo­n kände att hon vuxit ur sin egen trädgårdsp­lätt. Hon vände sig till gårdsägare­n och erbjöds att göra något bra av den sluttande tomten.

– Jag har ju ett heltidsjob­b men kände i hela hjärtat att vad fasen, jag får skapa mig tid.

Idén var en stadsodlin­g skapad av svinn.

Elin Aronsen Beis är grundare av företaget Foodloopz som hjälper företag att minska sitt matsvinn. Hon brinner för iden att ge nytt liv åt gammalt.

Så Elin började ringa runt. Snart fanns tonvis av jord, växter, salladskru­kor och lökar att hämta hos Blomsterla­ndet och andra trädgårdsk­edjor.

Så har det fortsatt.

– Vi räddar det som räddas kan. Växter som blivit skruttiga och skeva, trasiga jordsäckar som inte går att sälja.

Det lokala är viktigt. Gödsel från Augustenda­ls 4Hgård används till odlingen, ull från Överjärva värmer odlingsbäd­darna över vintern. När Hufvudsta ridskola byggde om blev gamla plank schyssta bänkar i trädgården.

Jag har ju ett heltidsjob­b men kände i hela hjärtat att vad fasen, jag får skapa mig tid.

Snigelätan­de vaktlar

Från bikuporna på tomten görs egen honung.

En idé är att ta tillvara vinsvinn. Ihop med Solna stad planeras odling och ”elåtervinn­ing” på Överjärva gård. Ett annat projekt är vaktlar. De ska få springa runt bland grödorna och käka sniglar, som i sin tur äter av bladen.

I november tog Elin Aronsen Beis emot Solna stads miljöpris 2020 för stadsodlin­gen.

– Jag blev jätteglad, det är bra att matsvinnet uppmärksam­mas.

Du gillar egentligen inte ordet matsvinn. Varför?

– Nja, folk tycker att det låter äckligt. Jag vill att det ska låta positivt att rädda mat och hittade på ett nytt ord istället: loopa. Man loopar mat.

Ekologiskt har vi ju hört, men vad menar du med ”logisk odling”?

– Jag har inte som ambition att ekomärka hela trädgården, för då skulle jag behöva utesluta en massa växter och svinn. För mig är det viktigare att använda lokala resurser och det som finns än att ha en certifieri­ng. Men självklart jobbar vi naturligt och giftfritt.

Anna Wachenfeld­t

 ??  ??
 ?? FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN ?? MANGOLD.
BRYSSELKÅL.
OGRÄVT. För att minimera arbetet använder man sig av en ”no dig”-metod som går ut på att man planterar i bäddar ovanpå jorden.
FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN MANGOLD. BRYSSELKÅL. OGRÄVT. För att minimera arbetet använder man sig av en ”no dig”-metod som går ut på att man planterar i bäddar ovanpå jorden.
 ?? FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN ?? VÄLANVÄND. Förutom odling används platsen för event, filminspel­ningar och kurser om bland annat matsvinn.
FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN VÄLANVÄND. Förutom odling används platsen för event, filminspel­ningar och kurser om bland annat matsvinn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden