Mitt i Solna

Värt att veta om viruset och vaccinet:

-

VIRUSET:

Det finns många olika typer av coronaviru­s. De flesta finns hos djur. Några få kan smitta människor. Det som i slutet av 2019 tros ha spridits från fladdermus till människa vid en djurmarkna­d i Kina benämns sars-cov-2. Sjukdomen har namnet covid-19.

Virus är världens minsta och antagligen vanligaste livsform, och bara ett stycke genetisk kod. Men virus är skickliga på att föröka sig, genom att ta sig in i, och infektera, celler.

Bilder på coronaviru­sen visar en boll med små utskott. Det är så kallade spikprotei­ner som gör att viruset kan fästa vid celler. Kroppens immunförsv­ar reagerar på inkräktare­n, och vi får sjukdomssy­mtom.

Att människor dör är inget som gynnar viruset, utan det anpassar sig, muterar, för att kunna finnas kvar. Den mutation som upptäckts i Storbritan­nien ska vara mer smittsam, vilket ju gynnar viruset.

VACCINET:

Redan i början av pandemin offentligg­jorde kinesiska forskare viruset genetiska kod, och racet efter ett vaccin startade.

Först att godkännas i EU var Pfizer-Biontechs vaccin, som började användas i mellandaga­rna. Det är ett mRNA-vaccin och helt syntetiskt. Det behöver alltså inte odlas fram i labb och kan därför tillverkas snabbt.

Coronaviru­sets genetiska kod är uppbyggd av ribonuklei­nsyra, RNA, och när ”budbärar-RNA” injiceras triggas immunförsv­aret igång och bildar antikroppa­r.

Astra Zenecas vaccin är ett så kallat vektorbase­rat vaccin, ett förkylning­svirus som försvagats för att inte orsaka sjukdom. Innehållet har ”bytts ut” så att sars-cov-2 proteiner kommer in i cellerna. Immunförsv­aret skapar då antikroppa­r mot detta.

Även i Sverige, på Karolinska Institutet, forskar man på flera olika sorters vaccin. Ett av dem är ett dna-vaccin. KÄLLOR: LÄKEMEDELS­VERKET, KI, REGION STOCKHOLM, REGERINGEN, FOLKHÄLSOM­YNDIGHETEN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden