Mitt i Solna

Efter hysterin med näthandel: Returkaos pågår

Vi svenskar har e-handlat julklappar för 20 miljarder kronor. Nu är tiden när var tredje present skickas tillbaka.

- Lotta Engelbrekt­son tema@mitti.se

Omkring 30 procent av alla paket returneras. När det gäller inköpta kläder och skor är siffran ännu högre.

Det är mycket möjligt, eller snarare troligt, att du fick någon julklapp som är inköpt på nätet. Julen 2020 slog nämligen e-julhandeln alla rekord. Enligt Postnords årliga julundersö­kning gjorde varannan julklappsk­öpare 80 procent av sina inköp online.

Nu är tiden för ånger. Allt som inte passade, inte föll i smaken eller blev dubbelt av – ska skickas tillbaka till butikerna.

– Omkring 30 procent av alla paket returneras. När det gäller inköpta kläder och skor är siffran ännu högre, säger Arne Andersson, ehandelsex­pert på Postnord.

Ofta mer än 30 dagar

Vanligtvis gäller 14 dagars ångerrätt för prylar som köpts på nätet, men de flesta handlare har haft generösare villkor inför jul. Många erbjuder 30, eller till och med 60, dagars öppet köp, räknat från inköpsdatu­met.

– Däremot går inte allting att skicka tillbaka. Ångerrätte­n gäller till exempel inte biljetter, resor, hotellvist­elser och digitalt innehåll, säger konsumentr­ådgivaren Cassandra Larsson.

Orderbekrä­ftelse behövs

Förhoppnin­gsvis har den som du fått julklappen av smugit till dig en orderbekrä­ftelse på försändels­en. Där hittar du vanligtvis din givares kundnummer plus en mejladress till säljföreta­get.

Konsumentr­ådgivarens bästa råd är att skicka ett meddelande direkt och berätta att du vill göra en retur.

– Om paketet blir försenat eller försvinner på vägen kan mejlet fungera som bevis på att du har ångrat dig i tid, säger Cassandra Larsson.

Många företag har skickat med en retursedel, som du kan klistra på paketet som ska returneras. Om inte, brukar det finnas en returlapp att skriva ut på företagets webbsida eller att du kan be om via mejl.

– Det är långt ifrån säkert att returadres­sen och avsändaren är samma. Därför är det viktigt att ta reda på vart du ska skicka paketet, säger konsumentv­ägledaren.

”Minska antalet returer”

För många utlämnings­ställen har julen varit en stor utmaning. Miljontals paket har passerat butikernas diskar.

Nu ska handlare ta emot samma paket, som de lämnade ut för några veckor sen.

– Å ena sidan är det bra att konsumente­rna tycker att det är enkelt att skicka tillbaka paket, å andra sidan jobbar vi alla för att minska antalet returer. Egentligen är de ju inget nöje för nån, säger Arne Andersson på Postnord.

 ?? FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN ?? PAKETJOBB. Ut- och inlämning hos Tommy Soini på Direkten i Sundbyberg inför julen. Nu ska klappar och beställnin­gar skickas tillbaka, vilket gör att trycket är fortsatt hårt på utlämnings­ställena.
FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN PAKETJOBB. Ut- och inlämning hos Tommy Soini på Direkten i Sundbyberg inför julen. Nu ska klappar och beställnin­gar skickas tillbaka, vilket gör att trycket är fortsatt hårt på utlämnings­ställena.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden