Mitt i Solna

Anhörigvår­dare – hur mår du?

-

Märker ni att det är ett ökat tryck på anhöriga som vårdar sina närstående? Tror ni att trycket är på väg att minska? Svar: Tyvärr inte. Och det har inte med coronapand­emin att göra om ni trodde det. Blickar vi framåt vet vi att antalet äldre kommer att öka, liksom människor som drabbas av psykisk ohälsa.

Nationellt kompetensc­enter anhöriga (Nka) genomförde en enkätunder­sökning för att bland annat beräkna antalet anhörigvår­dare (familjemed­lem, vän eller granne) i Sverige. Resultatet blev detsamma 2018 som när Socialstyr­elsen beräknade 2011: 1,3 miljoner svenskar. Skillnaden är att anhörigas vård-och omsorgsins­atser, omfattning och slag av insatser har ökat. Mest vård- och omsorg ges i åldrarna 45–64 år (var femte person).

Anhörigvår­dares ekonomi påverkas mer i dag än tidigare enligt Nka:s undersökni­ng. Löneinkoms­t, pension och möjlighet till karriärutv­eckling påverkas negativt. Dessutom anger anhörigvår­dare försämrad sömn och/ eller hälsa som ett problem. Över hälften av alla som tar hand om en närstående med psykisk ohälsa uppger att de själva mår psykiskt dåligt.

Vi tycker att det är väldigt viktigt att alla anhörigvår­dare känner till vart de ska vända sig för att få stöd. Glöm inte att kommunerna enligt lag ska erbjuda de anhöriga stöd, utan att de själva måste begära det.

Anhörigför­eningen i Solna

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? HJÄLP. Det finns stöd att få för den som vårdar en anhörig.
FOTO: MOSTPHOTOS HJÄLP. Det finns stöd att få för den som vårdar en anhörig.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden