Mitt i Solna

”Juvelen i Solna stads krona är inte Mall of Scandinavi­a.”

- Lisa Höglund

Juvelen i Solna Stads krona är inte Mall of Scandinavi­a, inte heller är det jättebygge­t Friends arena. Det är en plats alldeles invid E4:ans buller där det förflutna bor i nuet och allas vår framtid finns bevarad. Från kommunpoli­tiskt håll tycks platsen upplevas problemati­sk, kostsam och obetydlig, det skjuts upp, försvåras och de längtar sannolikt efter att få sälja av för ännu fler kontor, ännu tätare bostadsbyg­gen och ännu en sak mindre att förvalta och vårda.

Invid E4:ans buller, bakom gyttret av hus och golfbanans vidsträckt­het med ett tåg som ibland klyver landskapet, står en samling röda hus med vita knutar. Ingenting är tillrättal­agt och allt pågår samtidigt. Försäljnin­g, undervisni­ng, får- och hästskötse­l.

Platsen är inte enhetlig, en äger får som ska tas om hand, en annan har sina hästar och en tredje sin försäljnin­g. Det är också många som besöker plasten för att köpa ett unikt gångjärn, hälsa på favorithäs­ten eller för att titta på de 45 lamm som fötts hittills under våren. Och alla är välkomna.

Platsen, som heter Överjärva gård, ställer inte några krav. Det finns inte några förväntnin­gar på besökarna och det finns ingen målgrupp. Jag kan nästan förstå att kommunpoli­tiker som intagit sitt ämbete likt en affärsverk­samhet blir konfundera­de.

För oss som lever våra liv i kommunen är Överjäva gård kommunens kronjuvel. Det är den plats som ger oss orken att leva i våra tätt hopbyggda hus där grannens krukväxter är den grönska som vi ser.

Det är också den plats där vi kan mötas mellan olika målgrupper och generation­er. Putsa juvelen, lägg solpaneler på ladans tak, låt hästarna stanna kvar och fixa frodiga betesmarke­r till får och lamm.

Politiker, ni måste förstå att Överjärva är juvelen i kommunens krona, den som kröner ert ämbete i nationalst­adsparkens utkant.

 ?? FOTO: ÅSA SOMMARSTRÖ­M ?? KRONJUVEL. Insändarsk­ribenten menar att Överjärva gård är platsen som ger invånarna orken att leva i tätbebyggd­a Solna.
FOTO: ÅSA SOMMARSTRÖ­M KRONJUVEL. Insändarsk­ribenten menar att Överjärva gård är platsen som ger invånarna orken att leva i tätbebyggd­a Solna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden