Mitt i Solna

”Vi har fått bäääbisar!”

Det är precis vad det är just nu på Augustenda­ls 4H-gård.

- Olle Anrell

Det pågår en mindre babyboom på Augustenda­ls 4H-gård.

Killingarn­a Leif och Billy får snart sällskap av lamm och en massa kycklingar­na.

Vårsolen letar sig fram bland aprilmolne­n och skiner över 4H-gården vid Ulvsundasj­ön. Här är det babylycka för flera av djuren.

I gethagen jagar Jämtgetter­na och nyblivna morsorna Irma och Signe efter sina små killingar Leif och Billy som värsta hönsmammor­na.

– Getterna är väldigt måna om sina unga blir och oroliga om de försvinner iväg, säger Katarina Uotinen, verksamhet­sledare.

Tillfällig­t besök

Fram till sommaren är bockarna Leif och Billy kvar i Huvudsta, men sedan måste de dra vidare för att undvika inavel när de blir könsmogna.

Killingarn­as pappa var också bara på gästspel. Augustenda­l samarbetar nämligen med andra 4H-gårdar i trakten och delar på samma bock när det ska göras bebisar.

– När han var klar här jobbade han vidare någon annanstans, säger Katarina Uotinen.

En bit bort på gården står ryafåret Hilda som varit dräktig i fem månader och som nu snart får lamm för andra gången i sitt ulliga liv.

– Det blir om ett par veckor hoppas vi, säger Katarina.

Hur många lamm Hilda blir mamma till återstår att se.

– Men ryafår brukar minst två lamm, säger Katarina.

Inne bland de öländska dvärghönse­n kacklas det på otroligt mycket. Och mer kackel blir det framöver eftersom 20 ägg just nu ruvas av riktiga hönsmammor.

Än så länge är det bara en liten ensam kyckling som har kläckts. Hen är två veckor och kön är än så länge oklart.

– När de är fem veckor ser man om det är en tupp eller höna, säger Katarina medan hon lockar ut kycklingen med ett halvt vitkålshuv­ud under värmelampa­n.

Inga nya kaniner i år

Kaninerna hittade man däremot ingen lämplig hane till i år, så där blir det barnlöst 2021. Och hästarna kommer inte få några ungar den här våren – eller någon annan heller för delen, berättar Katarina.

– Tanterna i stallet är 30 år, så de är för gamla. Och grabbarna uppe i hagen är kastrerade, säger Katarina om hästarna.

Förra veckan misstänks någon ha förgiftat och dödat lamm på en 4H-gård i Tensta genom att hälla något i vattenhink­arna. Inget liknande har hänt på Augustenda­l, men man håller extra koll just nu genom fler promenader på kvällarna, berättar hon.

– Och vi häller ut vattnet från hinkarna på kvällarna nu. Än så länge har vi varit förskonade mot att något sådant har hänt våra djur här, säger Katarina Uotinen.

Getterna är väldigt måna om sina unga.

 ??  ??
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? MAMMIG. Katarina Uotinen från 4h-gården med lille Billy och mamma Iris som håller koll på grabben.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON MAMMIG. Katarina Uotinen från 4h-gården med lille Billy och mamma Iris som håller koll på grabben.
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? RUVAR. De öländska dvärghönor­na ruvar just nu på ett 20-tal ägg. En liten kyckling har kläckts än så länge.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON RUVAR. De öländska dvärghönor­na ruvar just nu på ett 20-tal ägg. En liten kyckling har kläckts än så länge.
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? PÅ G. Ryafåret Hilda har varit dräktig i fem månader får nu snart får lamm för andra gången.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON PÅ G. Ryafåret Hilda har varit dräktig i fem månader får nu snart får lamm för andra gången.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden