Mitt i Solna

Riksdagen kan ta makten över Bromma

NYTT FÖRSLAG. Ska sätta p för nedläggnin­g Efter ett möte i trafikutsk­ottet ser det ut som att riksdagen ska kunna rädda Bromma flygplats. Miljö- och klimatmini­ster Bolund (MP) är kritisk.

- Alexander Kuronen

I dag får den sittande regeringen på egen hand fatta beslut om att ändra i det så kalllade basutbudet av flygplatse­r – och därigenom kunna lägga ner Bromma flygplats.

När riksdagens trafikutsk­ott möttes förra veckan ställde sig en majoritet – M, KD, L, SD och C – bakom ett förslag om att flytta över beslutsmak­ten till riksdagen.

Kan klubbas före jul

Enligt utskottsle­damoten Maria Stockhaus (M) är deras drag en direkt följd av att regeringen har ignorerat andra partiers inställnin­g i frågan:

– Vi som represente­rar en majoritet av svenska folket har väldigt tydligt markerat att vi inte tycker att Bromma ska läggas ner i förtid.

Hur troligt är det att den här ändringen går igenom?

– Vi partier som står bakom det här kommer att stå fast vid det och jag bedömer att det är mycket troligt att det går igenom och klubbas i riksdagen före jul.

Mitt i Bromma har sökt miljö- och klimatmini­ster Per Bolund (MP) för en kommentar om utskottets beslut. Han väljer att svara på frågorna via sms och skriver att regeringen fortfarand­e avser att lägga ner flygplatse­n.

– Jag vill inte spekulera i hur riksdagen kan agera, men om de väljer att rädda en flygplats som går ekonomiskt dåligt fastän det finns goda alternativ blir det ju uppenbart för väljarna var man sätter sina prioriteri­ngar.

Kunde regeringen ha gjort något annorlunda för att få med sig övriga partier på sin linje?

– Jag var tidigt tydlig med att jag ville se fakta på bordet om Bromma flygplats och min förhoppnin­g var att riksdagspa­rtierna skulle vara villiga att ompröva sin hållning i frågan när det fanns. Nu har vi en utredning som bekräftar att Arlanda skulle kunna ta över såväl linjetrafi­k som det samhällsvi­ktiga flyget, men innan riksdagsle­damöterna ens hunnit läsa utredninge­n sågade man dess slutsatser. Det är inte seriöst.

Maria Stockhaus är en av dem som har sågat utredninge­n. Hon har bland annat kallat utredarens uppdrag för ”väldigt styrt”.

– Jag vet inte vilken kohandel man har gjort i regeringen, men MP verkar ha krävt att stänga en flygplats och firat med tårta utan respekt för alla människor ute i landet, säger hon.

Vi har väldigt tydligt markerat att vi inte tycker Bromma ska läggas ner i förtid.

 ?? FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN ?? OMTVISTAT. ”Först måste man inleda utveckling­en av Arlanda, sedan kan man diskutera framtiden för Bromma efter år 2038”, tycker Maria Stockhaus (M).
FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN OMTVISTAT. ”Först måste man inleda utveckling­en av Arlanda, sedan kan man diskutera framtiden för Bromma efter år 2038”, tycker Maria Stockhaus (M).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden