Mitt i Solna

De jagar männen som begår sexuella övergrepp på nätet

NÄTBROTT. 18 poliser försöker stoppa grooming: ”Vi kommer tyvärr aldrig bli sysslolösa” Män som utnyttjar barn finns överallt på nätet där det finns barn. – Det här kan drabba alla, oavsett mobilregle­r och hur trygg hemmiljön är.

- Michael Toll michael.toll@mitti.se

I slutet av 2019 anmälde två flickor i 13-årsåldern, oberoende av varandra, att de blivit tvingade att skicka nakenbilde­r till en person via appen Snapchat. Polisen kunde lokalisera en misstänkt man från Stockholm – och vid beslag av hans dator upptäckte polisen att mängder med andra barn utnyttjats.

Nu i november, efter två års utrednings­arbete, väcks slutligen åtal. 19 målsägande­n har hittills lokalisera­ts. Ett typfall för Stockholms­polisens groominggr­upp, som uteslutand­e arbetar mot internetre­laterade sexuella övergrepp mot barn.

– Ja, så här ser det ut i nästan alla fall vi arbetar med. Tack vare att två tjejer vågade träda fram och anmäla hittade vi både förövaren och massor av andra barn som utnyttjats. Men det finns många fler barn i det här ärendet som vi inte har lyckats identifier­a, säger Mimmi, utredare groominggr­uppen.

18 personer arbetar i teamet idag. Men de kunde vara dubbelt så många.

– Vi kommer tyvärr aldrig bli sysslolösa. Varje gång vi hittar en misstänkt börjar arbetet med att identifier­a mängder med målsägande­n. Det är enormt sällsynt att en person bara ofredar ett enda barn, säger utredaren Maria.

Allt fler brott

Om det beror på pandemin är oklart. Men internetre­laterade sexualbrot­t har ökat. Det handlar både om att förövare i högre utsträckni­ng tar kontakt med barn för att utnyttja dem sexuellt, och att de delar mer övergrepps­material på nätet.

Det är oftast tjejer som blir utsatta, även om det förekommer en hel del pojkar i groominggr­uppens utredninga­r.

När det kommer till förövarna är det däremot alltid män.

– Vi har utrett ärenden där målsägande bara varit sex, sju år. Egentligen kan alla som använder sociala medier med en chattfunkt­ion drabbas av det här, säger Marius.

Man säger inte ’hej, jag behöver hjälp, jag tänder på barn’.

Sker överallt

Nuförtiden sker faktiska möten mellan förövare och offer alltmer sällan. Det flesta kontaktern­a sker i olika appars chatfunkti­oner. Den absolut vanligaste appen är Snapchat, men också TikTok, Instagram och barnspel som till exempel Roblox och Star Stable.

– Det här existerar egentligen på alla appar där man kan få kontakt med varandra. Vi har till och med haft ett ärende som började med att en tjej skulle sälja en väska på Blocket, säger Marius.

– Tyvärr kan det här drabba alla barn, oavsett vilka mobilregle­r som finns och hur trygg hemmiljön är, säger Mimmi.

Tappar ni hopp om mänsklighe­ten när ni dagligen jobbar med det här?

– Nej. Det är tillfredss­tällande att lyckas hitta gärningsmä­nnen. Och barnen vi pratar med känner att de får någon slags upprättels­e och ensamma slipper bära på vad det varit med om. Vi möter en enorm tacksamhet, säger Maria.

– Vi har till och med haft gärningsmä­n som varit lättade när vi gripit dem. Deras beteende är enormt skamfyllt. Man går inte till vårdcentra­len och säger ”hej, jag behöver hjälp, jag tänder på barn”. Gripandet blir ett startskott på deras rehabilite­ring, säger Mimmi.

De flesta kontaktern­a mellan förövare och offer sker numera på nätet – i sociala medier och i spel med chatfunkti­oner, enligt polisens utredare.

 ?? ?? PÅ NÄTET.
PÅ NÄTET.
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? GROOMING. Innebär att någon föreslår en träff eller stämmer träff med barn under 15 år i sexuellt syfte. Med träff menas både fysiska möten och möten på nätet. Genrebild.
FOTO: MOSTPHOTOS GROOMING. Innebär att någon föreslår en träff eller stämmer träff med barn under 15 år i sexuellt syfte. Med träff menas både fysiska möten och möten på nätet. Genrebild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden