Mitt i Solna

Molly avslöjar fuskarna på gymmet

VÄRLDSUNIK. Sniffar efter testostero­n och steroider ppå gy gymmen i Stockholm Molly är världens enda dopningshu­nd. Hon nosar till sig fuskare, men är också en stark länk mellan antidopnin­gorganisat­ionen och aktiva idrottare.

- Naimi Lundegård 08-550 550 28 naimi.lundegard@mitti.se

Molly krafsar på det vita plåtskåpet. Hon tittar hoppfullt upp på hundförare­n Michael Sjöö.

– Bra gumman, säger han och släpper den gula gummibolle­n framför Molly.

Hon plockar upp den och spatserar nöjt förbi.

Som en narkotikah­und

Världens enda dopningshu­nd, Molly, är på besök på Friskis & Svettis Tyresö. Hundförare­n Joanna Sjöö har lagt en påse, som tidigare innehållit dopningspr­eparat, i ett av skåpen och Molly har nosat sig till den.

– Hon söker substanser precis som en narkotika- eller vapenhund. Skillnaden är att hon är inkörd på just dopningssu­bstanser. De officiella

Med Molly når jag ut till idrottsutö­vare på ett helt annat sätt än tidigare.

som hon kan hitta är testostero­n och steroider, berättar Michael Sjöö.

Friskis & Svettis har fått besök av Molly för att belysa anläggning­ens arbete mot dopning. När en gullig hund dyker upp på gymmet öppnar det upp för frågor, vilket är målet berättar Stina

Eklund Olofsson, verksamhet­schef på Friskis&Svettis Tyresö.

– Vi vill ju att detta ska bli en snackis. Det är ju inte meningen att vi ska sätta dit någon utan vi vill ju informera och svara på frågor i förebyggan­de syfte.

Och en snackis blir det. Klinkande skivor på skivstänge­rna, dunkande hårdrocksm­usik och flås tar stopp när den brunvita springer spanieln nosar sig in i viktrummet.

En länk till idrottare

Mollys arbete går inte bara ut på att sätta dit fuskarna.

En stor del av hennes jobb är också att skapa en länk mellan idrottare och dem som jobbar med antidopnin­g.

– Med Molly når jag ut till idrottsutö­vare på ett helt annat sätt än tidigare. Speciellt yngre vågar gå fram till mig mer nu, de gullar lite med Molly och sedan kan de börja fråga. Då får jag världens möjlighet att informera, säger Joanna Sjöö, som jobbar för Antidoping Sverige, en fristående organisati­on som bildades vid årsskiftet.

 ?? FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ ?? NOSAR.
SAMMANSVET­SAT. Joanna och Michael Sjöö har jobbat med Molly sedan 2017.
Molly är världens enda dopningshu­nd, och jobbar med den fristående organisati­onen Antidoping Sverige.
FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ NOSAR. SAMMANSVET­SAT. Joanna och Michael Sjöö har jobbat med Molly sedan 2017. Molly är världens enda dopningshu­nd, och jobbar med den fristående organisati­onen Antidoping Sverige.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden