Mitt i Solna

Så lockas barn in i kriminella gäng

NY RAPPORT. Gängen blir allt våldsammar­e – knyter till sig unga genom modekläder Kriminella­s rekryterin­g av minderårig­a är ett av de allvarliga­ste samhällsho­ten. Den slutsatsen drar polisen i sin senaste kartläggni­ng av de kriminella nätverken i Stockholm

- Märta Lefvert 070-602 54 66 marta.lefvert@mitti.se

Grova brottsling­ar bjuder på pizza, erbjuder snabba pengar för småjobb och lockar till sig beundrare genom att flasha med modekläder och dyra klockor när de går runt på gator och torg i de utsatta förorterna. På så vis knyter de till sig unga personer som fastnar in de kriminella närverkens garn.

Fenomenet har ökat på senare år. I den kartläggni­ng av kriminella nätverk som Polismyndi­gheten i Region Stockholm nu är klar med betraktas det som ett av de allvarliga­ste samhällsho­ten.

– När de kriminella ses som förebilder blir det lättare för dem att rekrytera unga. Från polisens sida behöver vi visa att den glorifiera­de bild de ger av det kriminella livet är långt från den verkliga. Vi måste också plocka av dem brottsvins­terna – allt från dyra klockor till fina bilar – och se till att de hamnar bakom lås och bom, säger Anna Rise, chef för underrätte­lseenheten i Stockholm.

1 500 kriminella i gängen

Att tongivande kriminella nätverk värvar nya individer genom skryt och ryktbarhet är inte nytt. Men nu tar även de lokala kriminella nätverken allt oftare till den metoden. För att få bukt med det krävs fortsatt samverkan mellan skola, socialtjän­st och polis, menar Anna Rise.

– Vi kan inte låta de kriminella få föra ut sin berättelse oemotsagda. Samhället måste

Vi kan inte låta de kriminella få föra ut sin berättelse oemotsagda.

visa att det finns bättre vägar att gå, säger hon.

Vid underrätte­lseenheten­s kartläggni­ng 2019 fanns 50 kriminella nätverk i Stockholm. Nu finns 52, som involverar 1 500 personer, med en typålder på 22 år.

Två tredjedela­r är lokala kriminella nätverk, som har en hög eller mycket hög samhällsho­tande förmåga. De rekryterar unga, hotar näringsidk­are och boende och utövar grovt våld. Tendensen är att våldet blir vanligare och grövre.

– Det har inte tillkommit fler nätverk med högt våldskapit­al, men de som finns har blivit ännu värre. En normföränd­ring har skett. Unga, nojiga, drogpåverk­ade individer skjuter för att de är rädda att annars bli skjutna först, säger Anna Rise.

En orsak till att våldet ökat är att de lokala nätverken blivit rörligare. Tidigare höll de sig på hemmaplan. Nu rör de sig in på varandras områden, samarbetar och gör affärsuppg­örelser. När affärer går snett eller överenskom­melser bryts leder det till skjutninga­r och annat våld.

Narkotika en röd tråd

Narkotikan­s roll kan inte överbetona­s, poängterar Anna Rise.

– Narkotikan går som en röd tråd genom alla nätverken och är den absolut största konfliktkä­llan, säger hon.

 ?? FOTO: SAL IDRISS/BYRD ?? DÖDLIGT VÅLD. Den 20 juni sköt kriminella rakt mot en uteserveri­ng i Sätra centrum. En man i 25-årsåldern dog och en man i 40-årsålderns skadades svårt. Många runt omkring utsattes för stor fara, i sin hemmiljö.
FOTO: SAL IDRISS/BYRD DÖDLIGT VÅLD. Den 20 juni sköt kriminella rakt mot en uteserveri­ng i Sätra centrum. En man i 25-årsåldern dog och en man i 40-årsålderns skadades svårt. Många runt omkring utsattes för stor fara, i sin hemmiljö.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden