Mitt i Solna

Rött vin till höstens viltgrytor

◗ Till svampen – och den mustiga höstgrytan – är det rött som gäller. Här får du sex tips på viner som är riktigt bra kamrater till svampmacka­n. Svamp och rödpang är en härlig kombinatio­n

- Mustigt och välgjort perfekt till mat.

Det är en fantastisk tid i våra svenska skogar nu. Det finns svamp av olika sorter. Vi har plockat en hel del svamp redan och det är absolut inte över ännu. Säsongen är lång och härlig. Svamp och rödpang är en underbar kombinatio­n.

Om du inte har möjlighet att själv bege dig ut i skogen så är även mataffärer­na överfulla med svamp just nu.

Hur ska vi tänka då när vi matchar svampen med vinet?

Tillrednin­gssättet avgör ditt vinval. Svamp har rätt krävande smak, men i många rätter ingår smör, grädde och/eller ost som rundar av smaken och underlätta­r valet av dryck. Här kommer några tips på våra utvalda passande rödviner.

1 Low Interventi­on Organic Red Nº 1.

www.oddbird.com. Pris 109 kr. Världsprem­iär för detta röda alkoholbef­riade ekologiska naturvin. Med ursprung i byn Breganze har man med druvorna merlot och pinot noir skapat detta utsökta vin. Inslag av björnbär, blåbär, körsbär, plommon och integrerat ekfat.

2 Argyle Pinot Noir 2018.

Nr 2587. Pris 199 kr. Det här är ett trevligt rödfruktig­t vin med ton av syrliga röda bär som hallon och röda vinbär, en hint av körsbär och en trevlig örtighet.

Lång eftersmak med lite bett och peppartone­r.

3 Fonterutol­i 2018 Nr 32229.

Pris 159 kr. Toscana med sitt vackra landskap har skapat detta trevliga vin. Smaken är läskande och lockande med livliga och strama frukt. Du kan spara vinet i många år men varför, då det redan nu bjuder på en öppen famn av körsbär, ceder, plommon, pinje, friska örter och stor energi.

4 Alamos Malbec 2020 ekologisk.

Nr 6670. Pris 99 kr. Friskt och örtigt från Argentina, gjort på landets viktiga druva malbec. I smaken hittar vi jordgubbar mixade med hallon och plommon.

5 St Hallet Faith Shiraz 2019.

Nr 50618. Pris 129 kr. En elegant smakbomb med inslag av rostade fat, plommon, skogsbär, lakrits, vanilj och insmickran­de tanniner. Klassisk och hederlig shiraz från downunder.

6 Garzón Reserva Tannat, 2019.

Nr 3210. Pris 129 kr. Har du provat vin från Uruguay? Om inte så passa på att testa detta guldkorn. Garzón bjuder på ett tätt och maffigt vin med mörka skogsbär, örter, lagerblad, choklad och peppar. Fylligt, kraftigt och framför allt gott, särskilt till höstens mat.

 ?? ?? TRATTISAR. Just nu är skogen full av trattkanta­reller.
TRATTISAR. Just nu är skogen full av trattkanta­reller.
 ?? ?? VECKANS TIPS.
Från 99 kronor flaskan.
VECKANS TIPS. Från 99 kronor flaskan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden