Mitt i Solna

Är äktenskaps­förordet fortfarand­e relevant?

◗ JURIDIK · Äktenskaps­förord och testamente kompletter­ar varandra

-

Min man och jag har skrivit äktenskaps­förord och inbördes testamente. Jag undrar vad som gäller för särkullbar­nen som finns i vårt äktenskap.

Äktenskaps­förordet skrev vi 1967 och testamente­t skrev vi 2015. I äktenskaps­förordet har vi bestämt att vår egendom ska vara var och ens enskilda egendom. I testamente­t upphäver vi samtliga våra tidigare testamenta­riska förordnand­en.

Min man har angivit att all hans kvarlåtens­kap ska tillfalla mig med fri förfogande­rätt. Han önskar också att särkullbar­nen vid hans frånfälle inte utkräver sina laglotter utan väntar till mitt frånfälle.

Eftersom vi nu ska göra ett arvskifte efter min man undrar jag om äktenskaps­förordet fortfarand­e är relevant eller om testamente­t tar över?

Det är alltid svårt att svara på hur juridiska handlingar ska tolkas utan att ha dem framför sig, men utifrån det du skrivit är mitt svar enligt nedan.

Att ni har både äktenskaps­förord och testamente betyder inte att det ena tar över det andra. De gäller vid sidan av varandra. Att ni i testamente­t skrivit att ni upphäver tidigare testamenta­riska förordnand­en innebär att eventuella tidigare testamente­n ni skrivit slutar gälla och att detta nya ersätter dem.

Äktenskaps­förordet gäller inte er sista vilja om vart era arv ska gå som testamente­n gör, och upphävs alltså inte på detta sätt. Äktenskaps­förordet har ni för att hålla era respektive egendomar åtskillda vid bodelning efter skilsmässa eller dödsfall.

Om allt ni äger har gjorts till enskild egendom i äktenskaps­förordet delar ni alltså inte på något utan behåller er egendom på vardera sida. Vid ett dödsfall ska utöver eventuell bodelning ett arvskifte göras. Då din make skrivit i testamente­t att du ska ärva allt efter honom får du därmed egendomen på hans sida i arv. Detta gäller oavsett om hans egendom är enskild eller inte. Om din makes särkullbar­n godkänner testamente­t ärver du allt efter din make. Men särkullbar­nen kan jämka testamente­t och erhåller då sina laglotter, hälften av sina arvslotter.

 ?? ?? Familjejur­isten Sanna Wetterin från Fenix Begravning­sbyrå svarar på läsarnas frågor! Har du en? Mejla: familjejur­ist@mitti.se
Familjejur­isten Sanna Wetterin från Fenix Begravning­sbyrå svarar på läsarnas frågor! Har du en? Mejla: familjejur­ist@mitti.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden