Mitt i Solna

Vill bli proffs i verklighet­en – och på tv

Ett fotbollsdr­ama för Z lata n generation­en. Det har nya SVT-serien ”En mot en” kallats. En av huvudrolle­rna spelas av 22-årige Solnabon Solomon Njie – som debuterar som skådespela­re. FOTBOLLSSP­ELARE. Solomon Njies första skådisroll

- FOTO: SVT Charlotte Arwedsson

Två papperslös­a bröder, Ousman och Malik, från Gambia kämpar för ett proffskont­rakt på fotbollspl­anen i Sverige dit de flytt.

Livet förändras när bröderna upptäcks av talangscou­ter och erbjuds att provträna med en storklubb i Stockholm. Men det finns bara en plats och bröderna ställs mot varandra.

Det är handlingen i nya SVT-serien ”En mot en”, där Solnabon Solomon Njie har en av huvudrolle­rna – i första skådespela­rjobbet någonsin.

– Jag är chockad över hur bra det blev. Vi fick inte se så många scener efter att vi spelat in serien förra sommaren. Har nästan glömt vad som händer efter avsnitt 4, säger han och skrattar.

Men det är inte första gången han syns i (sociala) medier. Låten ”Dax att åka hem”, som han och några kompisar släppte på skoj strax före valet 2018, gjorde att livet tog en ny vändning.

– Den blev viral och vi fick fans över hela Sverige. Det var så konstigt att gå från helt okänd till att folk kände ingen dig på stan.

Kan relatera till rollen

Solomon är född i Sverige och har gambianska föräldrar, men kan relatera till Ousmans situation.

– Under min uppväxt har jag sprungit på folk som varit papperslös­a. När jag var 8-10 år lekte jag med en kille på gården, han var alltid stressad. Föräldrarn­a skickade ut honom på gården för att han inte skulle hittas.

Han förstår att det är jobbigt att komma till ett land och känna att man inte passar in.

– Min uppväxt har varit en berg- och dalbana. Jag var inte den som älskade skolan, mer än rasterna...

Men fotbollssp­elandet i serien kom naturligt.

– Det var jätteenkel­t att sjunka in i rollen och vara seriös, jag behövde inte anstränga mig.

Och det är kanske inte så konstigt, efter många år som fotbollssp­elare. Först i Vasalunds IF och sedan i division 4 för Rinkeby IF. I januari i år drog han på sig den gul-gröna tröjan i Väsbyklubb­en Bollstanäs SK, som nyligen gick upp trean.

– Det känns skitskönt, det är jättebra sammanhåll­ning i laget.

Han tror på en topp treplaceri­ng för BSK i trean. Men de egna fotbollsmå­len är högre än så.

– Jag vill hundra procent bli proffs.

iJag är chockad över hur bra det blev.

 ?? ?? FOTBOLLSDR­AMA. Alieu Jeng (Malik) och Solomon Njie (Osman) i ”En mot en”.
FOTBOLLSDR­AMA. Alieu Jeng (Malik) och Solomon Njie (Osman) i ”En mot en”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden