Mitt i Solna

Tjejer fick känna på ingenjörsy­rket

VÄGVISARE. Träffade förebilder i MTR:s depå Fler kvinnliga ingenjörer är målet när 19 tjejer i årskurs åtta från Västbergas­kolan tillbringa­de dagen i MTR Tech:s depå i Norsborg.

- Ingrid Johansson ingrid.johansson@mitti.se

”Dör man om man strömskena­n?”

”Händer det ofta att folk blir påkörda?”

Det är ”Introduce a girl to engineerin­g day” och de 19 tjejerna har tagit på sig gula västar och får se sig omkring i MTR:s depå i Norsborg.

MTR kör t-bana och pendeltåg för SL:s räkning. Här i Norsborg repareras och underhålls röda linjens tåg.

Olika typer av jobb

tar

iFrågorna är många. Värdarna, några av företagets kvinnliga ingenjörer, får svara och försöka förklara vad det är de jobbar med.

För ingenjörer är inte bara män som sitter och räknar och beräknar. Här jobbar kvinnliga ingenjörer som, förutom att kunna räkna förstås, projektled­er inköp av nya tåg, koordinera­r underhåll och är verksamhet­sutvecklar­e.

Frågor om sittplatse­r

Och kanske lyckas de så frön av intresse. Tjejerna undrar till exempel varför det finns så få 4-sitsar i de nya vagnarna, och får veta att längsgåend­e sitsar är vanligast i resten av världen, eftersom det ger plats för fler resenärer.

Men för Stockholms del beslöt man sig för en kompromiss, så att 4-sitsarna är kvar på ena sidan.

Molly Lang Mylfalks favoritämn­e är bild, och hon tycker att tågdesign är intressant. Kompisen Pella Cox säger:

– Jag är också intressera­d av design, och av arkitektur och inredning.

I den stora tåghallen ovan jord pågår underhåll av några tågvagnar. Men merparten av depån ligger under jord, i ett bergrum under Eriksberg.

Där ställs de tåg som inte är igång upp, och städas. Just nu är bara några få inne. Längs deras sidor sniglar sig städvagnar­na fram.

Juni Johansson är inte främmande för att arbeta här:

– Det är en spännande arbetsmilj­ö, det är stort och handlar inte bara om kontorsarb­ete, säger hon.

Och till sist: hur var det med strömskena­n?

– Nej, man dör inte. Men jag har kommit åt den när jag jobbat reparation­er och fick åka in till akuten säger depåchefen Engin Karaca.

När det gäller påkörda i t-banan så är det i snitt 26 personer varje år. De flesta överlever, berättar en tågförare. Om man skulle råka hamna på spåret finns ett utrymme längs med perrongen som man kan ta skydd i om tåget kommer, får vi veta.

Det är en spännande arbetsmilj­ö

 ?? ?? BERGRUM.
Frida Nilsson och Juni Johansson tycker att depån verkar vara en spännande arbetsplat­s.
BERGRUM. Frida Nilsson och Juni Johansson tycker att depån verkar vara en spännande arbetsplat­s.
 ?? ?? ESTETER. Molly Lang Myfalk och Pella Cox gillar bild-ämnet i skolan. Att jobba med tåg är kanske inget för dem? Jodå, om det handlar om designen, förklarar de.
ESTETER. Molly Lang Myfalk och Pella Cox gillar bild-ämnet i skolan. Att jobba med tåg är kanske inget för dem? Jodå, om det handlar om designen, förklarar de.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden