Mitt i Solna

Storklottr­arna inför rätta – krävs på skadestånd

Rättegånge­n mot de fyra män som klottrat på SL:s tåg, stationer och depåer inleds nu. SL kräver att de betalar närmare 1,5 miljoner kronor i skadestånd, vilket motsvarar saneringsk­ostnaderna.

- FOTO: ÅSA SOMMARSTRÖ­M Ingrid Johansson ingrid.johansson@mitti.se

Åtalet, som väcktes vid Attunda tingsrätt i höstas, gäller inte mindre än 109 tillfällen när männen klottrat på t-banetåg, pendeltåg, stationer och depåer över hela länet.

Vid ett tillfälle, i oktober 2019, klippte tre av dem sönder staketet till Vällingbyd­epån och klottrade ner t-banevagnar, vilket kostade 23 800 kronor att sanera.

Märsta utsatt

Den mest aktive av dem, en 36-årig Sollentuna­bo, åtalas för 51 fall av skadegörel­se, till en kostnad av 888 246 kronor. Han har opererat företrädes­vis utefter pendeltåge­ts Märstalinj­e, där i princip alla stationer utsatts, varav Märsta station 13 gånger.

Andra platser där männen ofta klottrat är Högdalsdep­ån, Östra station, Brodepån och längs tunnelbana­ns gröna linje.

I december 2019 slog polisen till och häktade två av männen, Sollentuna­bon och en jämnårig Hässelbybo. Strax därefter tillkom de två andra i utredninge­n.

Bevisninge­n består bland annat av SL:s dokumentat­ion av skadegörel­sen och uppgifter i de misstänkta­s datorer och telefoner.

De fyra männen lever under till synes ordnade förhålland­en, med bostad och jobb. De åtalas alla för grov skadegörel­se, där straffet är böter eller fängelse i högst ett år, vid grova brott upp till fyra år.

Driver in skadestånd­et

Dessutom tillkommer skadestånd. Totalt kräver SL närmare 1,5 miljoner kronor av dem, pengar som de vänder sig till Kronofogde­n för att driva in om de inte betalas. Det kan då handla om utmätning av lön eller egendom.

Rättegånge­n inleds den 11 april. Samtliga åtalade nekar till brott.

 ?? ?? SANERING. Att ta bort klotter kostar. Nu kan de som klottrat få betala. Arkivbild.
SANERING. Att ta bort klotter kostar. Nu kan de som klottrat få betala. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden