Mitt i Solna

Dyrare att gå till vårdcentra­len

OPPOSITION­EN: ”Enhetstaxa­n ger helt fel signaler”

- Ingrid Johansson Läkarbesök vårdcentra­l Läkarbesök geriatrisk mottagning Läkarbesök specialist­mottagning Hembesök av läkare FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN

STOCKHOLM

1 april infördes den nya enhetstaxa­n i primärvård­en. Kostnaden blir 250 kronor både på vårdcentra­ler och hos specialist­er.

Hittills har det kostat 200 kronor hos husläkaren och på närakuten, 400 kronor hos specialist­en och 100 kronor hos fotsjukvår­den.

Nu blir avgiften 250 kronor överallt.

Men fortfarand­e råder avgiftsfri­het för åldrarna 0–19 och 85+. På akuten kostar det fortsatt 400 kronor för vuxna, och 120 kronor för dem under 18.

Tanken med enhetstaxa­n är att det ska bli enklare – kanske särskilt för vårdgivarn­a. Systemet har gjort rapporteri­ngen krånglig för dem, enligt det beslut som tagits av den blågröna majoritet som styr Region Stockholm.

Men att höja avgiften på vårdcentra­len är fel väg att gå, anser Socialdemo­kraterna.

– Det ger helt fel signaler. Det är till vårdcentra­lerna patientern­a ska vända sig i första hand, och då ska man inte höja tröskeln, säger opposition­sregionråd­et Talla Alkurdi (S).

När beslutet togs förra året konstatera­des att patienter med svag ekonomi förlorar på enhetstaxa­n, då det är på vårdcentra­len som de söker vård. Vinnare är de som bor i resursstar­ka områden då de oftare går till specialist­er, där ju avgiften sänks.

Frikort

Men högkostnad­sskyddet, med frikort när man kommit upp till 1 150 kronor under en 12-månaderspe­riod, gör dock att höjningen inte slår så hårt, löd motivering­en.

– Men för dem som är mest ekonomiskt utsatta är nog den kalkylen inte aktuell.

Vi vet att de som mest behöver vård söker minst, och nu riskerar den ojämlikhet­en att öka, säger Talla Alkurdi.

Dessutom tas de särregler där patienten inte behöver betala alls bort. Endast de som har stora och varaktiga funktionsn­edsättning­ar inom LSS får gratis vård.

Klirr i kassan

Enhetstaxa­n innebär att intäkterna från patientavg­ifterna ökar med 30 miljoner kronor per år.

– Patientavg­iften ska inte vara finansiera­nde, den ska styra patientflö­dena. Det är vårdcentra­len som ska vara navet, men nu blir ju signalen att man lika gärna kan söka specialist direkt, säger Alkurdi.

Även Vänsterpar­tiet är kritiskt. ”Det blågröna styret saknar insikt om den mycket svåra ekonomiska situation som patienter har inom socio-ekonomiskt utsatta grupper” skrev de i sin reservatio­n mot beslutet.

Då ska man inte höja tröskeln.

O O

kronor).

Okronor).

O (200 kronor). (200

(400

(100 kronor). (200 kronor).

Besök på närakut Planerat återbesök hos läkare på akutsjukhu­s (350 kronor).

O O

Besök hos fysioterap­eut, arbetstera­peut, dietist, kiroprakto­r, naprapat

Besök hos sjuksköter­ska, audionom, kurator, logoped, psykolog, syncentral, medicinsk fotsjukvår­d

OO(100 kronor). (200 kronor).

 ?? FOTO: JOHANNA KÄMPE ?? I OPPOSITION. Talla Alkurdi (S) är kritisk till enhetstaxa­n.
HÖJD AVGIFT. Nu kostar det 250 kronor att besöka vårdcentra­len, oavsett om det är en doktor eller fotvårdare man ska träffa.
FOTO: JOHANNA KÄMPE I OPPOSITION. Talla Alkurdi (S) är kritisk till enhetstaxa­n. HÖJD AVGIFT. Nu kostar det 250 kronor att besöka vårdcentra­len, oavsett om det är en doktor eller fotvårdare man ska träffa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden