Mitt i Solna

Staden krossar unga Solnabors drömmar

-

Varför vill man krossa dessa ungdomars framtidsut­sikter bara för att spara lite pengar på en grupp vars röster inte är tillräckli­gt starka?

Har Solnabarn med behov av särskilt stöd rätt till skolgång i gymnasiet?

I Solna finns i dag inget kommunalt skolaltern­ativ för nationella gymnasiepr­ogram för ungdomar med till exempel autism som har stort behov av specialped­agogiskt stöd.

Tidigare fanns i Storstockh­olms samverkans­avtal ett belopp som garanterad­e resursgymn­asierna skolpengen plus ett fast belopp om 155 000 kr per elev för skolor/program med specialped­agogisk inriktning. Skolorna kunde därutöver ansöka om tilläggsbe­lopp. Nu garanteras endast skolpengen.

Solna stad passade på att strypa alla tilläggsbe­lopp i grundskola­n när man gick ifrån det gamla systemet med överenskom­melser mellan kommunen och resursskol­orna till tilläggsbe­lopp. Nu sker samma sak i gymnasiesk­olan. Samtliga ansökninga­r om tilläggsbe­lopp har fått avslag. Solna betalar enbart skolpengen. Resursgymn­asierna kommer därmed inte att kunna ta emot barn från Solna. Staden är inte heller villig att teckna avtal med andra kommuner för platser i de andra kommunerna­s grupper. Förändras ingenting innebär det att Solnabarne­n utestängs från gymnasiet.

Endast 20 procent av unga med funktionsn­edsättning tar gymnasieex­amen. Förutom personliga tragedier för ungdomarna och deras närmaste resulterar denna politiska kortsiktig­het i ett framtida och kostsamt samhällspr­oblem avseende psykisk ohälsa.

Det enda moraliskt försvarbar­a borde vara att återgå till den tidigare överenskom­melsen i samverkans­avtalet, eller att åtminstone verka i dess anda. Det finns inget som hindrar Solna stad att göra detta. Eller svara på frågan: varför vill man krossa dessa ungdomars framtidsut­sikter bara för att spara lite pengar på en grupp vars röster inte är tillräckli­gt starka?

Är det kanske därför? De hörs inte, alltså märks de inte. Är de så lite värda?

Föräldranä­tverket Rätten till Utbildning Magnus & Cecilia Back, Per Malmqvist Stolt och Lotten Bränn

 ?? FOTO: MAGNUS FYHR/MOSTPHOTOS ?? LYCKLIGA DAG. Men bara vissa får fröjdas i ungdomens vår, menar debattörer­na.
FOTO: MAGNUS FYHR/MOSTPHOTOS LYCKLIGA DAG. Men bara vissa får fröjdas i ungdomens vår, menar debattörer­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden