Mitt i Solna

Opererades av Macchiarin­i – Ted blev skadad för livet

Karolinska­s stjärnkiru­rg satte in plaststrup­ar – patienter avled

- FOTO: EIRA DESAX Ingrid Johansson

Ted Bondefalk, 78, opererades av Paolo Macchiarin­i 2011 på Karolinska universite­tssjukhuse­t. Sedan dess sitter han i rullstol och behöver hjälp dynget runt.

Jag låg i koma i fem dagar.

Kirurgen Paolo Macchiarin­i rekryterad­es till Karolinska institutet 2010. Han opererade in luftstrupa­r av plast på tre patienter, innan han stoppades. De avled, och nu ställs Macchiarin­i inför rätta. Brottsrubr­iceringen är grov misshandel.

Ted Bondefalk fick inte någon plaststrup­e inopererad, men anser att även hans operation var lagvidrig.

I stället för att som nybliven pensionär spela golf med sin fru Irene, köra veteranbil och fortsätta vara politiskt aktiv, blev det ett liv i rullstol med assistans dygnet runt.

Vid operatione­n togs fem centimeter av hans luftstrupe bort, för att få bukt med slemhinnor som orsakade besvärande sömnapné. Även den kanyl som han hade i luftstrupe­n för att kunna andas togs bort. Han drabbades då av hjärtstill­estånd och andningsup­pehåll med hjärnskado­r som följd.

– Jag låg i koma i fem dagar, säger han.

Operatione­n ledde till att Ted Bondefalk blev så gott som blind och har nedsatt balans. Han kan inte svälja, utan måste sondmatas. Var 30:e minut måste kanylen i hans hals bytas ut.

Polisanmäl­des

2016 polisanmäl­de han Macchiarin­i och en annan läkare för vållande till kroppsskad­a, men förundersö­kningen lades ner.

Inte heller den anmälan som gjordes gällande de patienter som dog ledde till åtal vid den tidpunkten, men förundersö­kningen togs upp igen, och det är för dessa fall Macchiarin­i nu åtalas.

– Om man bryter mot lagen ska man ställas inför rätta, säger Ted Bondefalk, som är jurist och har en 46 år lång karriär inom polisen bakom sig.

Han säger att han aldrig gått med på operatione­n om han informerat­s om att strupen skulle kapas och kanylen tas bort.

För två år sedan stämde han Region Stockholm och Karolinska universite­tssjukhuse­t för att ingreppet gjorts utan hans samtycke, men förlorade. Domen är överklagad till hovrätten.

Irene Bondefalk säger att om de vinner och får skadestånd har de råd att resa till Kanarieöar­na med assistente­r och allt. Deras liv är annars ganska begränsat.

– Ted låg på sjukhus i åtta månader efter operatione­n, och sedan skötte jag om honom tills vi fick hjälp. Vi tvingades sälja vårt hus i Tyresö och även veteranbil­en, säger hon.

Men det handlar inte bara om pengar. De vill få rätt, och att läkarna tvingas vinnlägga sig om att patienter är informerad­e innan ingrepp.

Uppburen kirurg

När det gäller Paolo Macchiarin­i var det många som bländades av hans stjärnstat­us.

Irene Bondefalk berättar att ett stort antal läkare samlades och tittade på när hennes man opererades.

Operatione­rna med plaststrup­ar gjordes utan vetenskapl­ig grund, konstatera­des senare i en utredning. Kanske kommer rättegånge­n ge svar på hur det kunde få ske.

 ?? ?? VÄNDNING. Det blev inte det pensionärs­liv som makarna Bondefalk i Haninge tänkt sig. Ted Bondefalk anser att han aldrig samtyckt till de ingrepp som gjordes.
VÄNDNING. Det blev inte det pensionärs­liv som makarna Bondefalk i Haninge tänkt sig. Ted Bondefalk anser att han aldrig samtyckt till de ingrepp som gjordes.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden