Mitt i Solna

Färre som föder barn den här sommaren

LÅGT. Nio månader efter barnmorske­krisen I sommar väntas det födas långt färre barn i Stockholm jämfört med förra sommaren. Vad det beror på vet man inte, men kanske barnmorske­krisen spelat in. Färre sommarbarn

- KÄLLA: REGION STOCKHOLM Ingrid Johansson

Färre barn väntas födas i sommar. Det syns i hur många kvinnor som är inskrivna vid barnmorske­mottagning­arna.

Det kommer att födas färre barn i sommar än vad prognosern­a visat. Jämfört med sommaren 2021 är det en minskning med över tusen födslar vid förlossnin­gskliniker­na.

Vad det beror på kan man bara spekulera i. Men en hypotes är att höstens barnmorske­kris gjort att kvinnor tvekat inför att bli gravida.

– Vi vet att generellt så påverkas beteenden av det som händer i samhället, vi vet också att coronapand­emin påverkat viljan att skaffa barn, säger Kyriaki Kosidou vid Centrum för epidemiolo­gi och samhällsme­dicin.

En av fem tvekade

De gjorde en enkätunder­sökning i slutet av 2020. En av fem kvinnor uppgav då att de ville vänta med barn på grund av covid-19.

– Så det kan vara så att kvinnor påverkats av barnmorske­krisen, men vi har inte ännu specifikt tittat på det, vore dock intressant göra, säger hon.

Krisen kulminerad­e i höstas när barnmorsko­r vid förlossnin­gskliniker­na på framför allt Danderyds sjukhus och Södersjukh­uset sade upp sig på löpande band i protest mot den tuffa arbetsmilj­ön.

Det de främst vände sig emot var att ta ansvar för flera förlossnin­gar samtidigt. Till slut sköt regionen till över en halv miljard kronor och ett program för bättre arbetsförh­ållanden togs fram.

Färre barn föds

De barn som föds i sommar blev alltså till mitt under brinnande barnmorske­kris. Men det ser ut som att tveksamhet­en inför att skaffa barn startade tidigare än så.

Hittills under 2022 har det fötts färre barn (8 851 barn

nyinskrivn­a vid barnmorske­mottagning­arna november 2021-mars 2022 (året innan inom parentes).

sker oftast i graviditet­svecka 6-8, och de som skrivs in vid den här tiden väntas föda under sommaren.

O 2 768 (2 758)

O 2 467 (2 679)

O 2 468 (2 805)

O 2 295 (2 696)

O 2 359 (2 870)

OONovember: December: Januari: Februari: Mars:

Beteenden påverkas av det som händer i samhället.

januari-april) än motsvarand­e period 2021 (9 586). Och trenden har pågått ett tag.

För 2021 var prognosen 30 050 förlossnin­gar mot 28 843 faktiska födslar. Året innan föddes 28362 barn, 1688 färre än man räknat med.

Enligt regionens förlossnin­gssamordna­re Nicole Silverstol­pe kommer dock kapacitete­n att vara densamma som sommaren 2021.

– Sommarplan­eringen är i grunden klar, även om det fortfarand­e finns vissa luckor i bemannings­schemat. De sex förlossnin­gskliniker­na kommer därför att fortsätta sitt förtätade samarbete, säger hon i ett pressmedde­lande.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Antal
Inskrivnin­g
FOTO: MOSTPHOTOS Antal Inskrivnin­g

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden