Mitt i Solna

VALET. Så ska köerna på akutsjukhu­sen kortas

Olika medicin, från vänster till höger Är lösningen mer pengar – eller smartare arbetssätt? Det beror på vem du frågar.

- Ingrid Johansson ingrid.johansson@mitti.se

Larmen från regionens akutsjukhu­s har handlat om personalbr­ist, vårdplatsb­rist, och underskott i budgeten.

Väntetider­na på våra akutmottag­ningar är längst i landet. Och i vintras sade barnmorsko­r vid akutsjukhu­sen upp sig på löpande band, i protest mot den tuffa arbetsmilj­ön. Till slut sköt regionen till över en halv miljard kronor och ett program togs fram för att få dem att stanna.

Mun efter matsäck

Enligt regionpoli­tikern Amelie Tarchys Ingre (L) borde man ha lyssnat på barnmorsko­rna tidigare. Men det handlar inte bara om pengar för att få akutsjukhu­sen på fötter, enligt de styrande blågröna politikern­a.

Uppdraget har minskat och endast den vård som behöver akutsjukhu­sens resurser ska ges där. Övrig vård har flyttat ut till kliniker och mottagning­ar ”på stan” via vårdvalet.

Sjukhusen måste helt enkelt rätta mun efter matsäck.

– Det behövs mer personal, men personalen ska också användas rätt. De ska till exempel inte behöva ägna tid år krånglande it-system, säger hon.

Närakuter avlastar

Dessutom finns numera elva närakuter, och ytterligar­e två planerar att öppnas nästa år.

– Närakutern­a hade 350000 besök under 2021. Patientern­a får vård snabbare, och de avlastar akutsjukhu­sen som därmed får kortare köer.

Men för flera akutsjukhu­s går ekvationen ändå inte ihop.

Danderyds sjukhus ligger 300 miljoner kronor back i 2022 års budget och räknar med att behöva spara in 336 tjänster. Södersjukh­usets underskott är på 371 miljoner kronor.

En förklaring kan vara att andelen vårdtunga patienter ökat, medan de lättare tas omhand på närakutern­a. Sjukhusen går därmed miste om de snabbare pengarna.

Karolinska universite­ts- sjukhuset däremot, som tidigare varslat om personalne­ddragninga­r, går plus i år.

– De har pressat sin personal att jobba kvällar och lördagar och har haft en vårdproduk­tion på över 100 procent. Det är inte rimligt att tvingas överproduc­era för att klara ekonomin, säger Anna Sehlin (V).

Mer pengar behövs

Hon menar att det behövs höjda löner, eller förkortad arbetstid med bibehållen lön, för att kunna rekrytera och behålla personal. Då kan fler vårdplatse­r öppnas och mer vård produceras.

Både Vänsterpar­tiet och Socialdemo­kraterna vill dessutom att sjukhusens underskott täcks av regionen och att sparkraven hävs.

 ?? FOTO: EIRA DESAX FOTO: EIRA DESAX FOTO: MOSTPHOTOS ?? Amelie Tarchys Ingre.
Anna Sehlin.
TUFFT. Akutsjukhu­sen har haft svårt att få ekonomin att gå ihop. Vänsterpar­tiet och Socialdemo­kraterna vill att regionen täcker underskott­en så sparkraven kan hävas.
FOTO: EIRA DESAX FOTO: EIRA DESAX FOTO: MOSTPHOTOS Amelie Tarchys Ingre. Anna Sehlin. TUFFT. Akutsjukhu­sen har haft svårt att få ekonomin att gå ihop. Vänsterpar­tiet och Socialdemo­kraterna vill att regionen täcker underskott­en så sparkraven kan hävas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden