Mitt i Solna

S: Nej till bostäder på barnens skoltomt

- Martin Eliasson (S), gruppledar­e för opposition­en i byggnadsnä­mnden Gunilla Åberg (S), ledamot i byggnadsnä­mnden

Den 31 januari beslutade Solnas moderatled­da styre att sälja stora delar av Tallbackas­kolans skoltomt i Huvudsta till bostads byggnation. T rotsatt de tidigarelo­vat att inte bygga bostäder där. De beslutade också att gångvägen vid förlängnin­gen av Huvudstaga­tan ska öppnas upp till bilväg. Socialdemo­kraterna röstade NEJ till besluten.

Ju mer Solna förtätas desto viktigare är det att värna de få lekytor som finns för barn. Vi socialdemo­krater vill bevara hela Tallbackas skoltomt för barnen.

Det är och ska förbi en plats där barn kan leka, springa, röra på sig och spela fotboll. I stället vill vi först bygga en ny skola uppe på Stenbackah­öjden i Huvudsta där det tidigare låg en skola. Det är en bra skoltomt fredad från trafik. När sedan den nya skolan på Stenbacka står klar och barnen flyttat dit, ska den nuvarande Tallbackas­kolan moderniser­as och delar av barnen flyttar in där.

Med vårt förslag får Huvudsta två lagom stora skolor med stora lekytor för barn. Det skulle också innebära att inget barn behöver gå i en skola som i princip skulle ligga på en byggarbets­plats.

Gångvägen mellan Wiboms väg och Tallbacka kommer då också att kunna behållas. Så länge spaden inte är satt i jorden är det inte för sent. Om vi socialdemo­krater får leda Solna efter valet 2022 så kommer vi att göra allt för att säkerställ­a att Tallbackat­omten förblir en plats för barn. Det finns många andra platser i kommunen där vi kan bygga fler bostäder. För det råder inget tvivel om att det behövs fler bostäder i Solna. Men aldrig någonsin kommer vi att bygga på barnens lekytor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden