Mitt i Solna

”Stockholm är mitt

Säker. Den senaste månadens extrema upptrappni­ng av det grova våldet har gjort att krismedvet­andet har spritts till många fler grupper av stockholma­re. Det menar flera kriminolog­er. Fler känner sig personligt påverkade

- Petter Beckman petter.beckman@mitti.se

Sprängda bostadspor­tar i bland annat Årsta, Kungsängen, Upplands Väsby, Rågsved Dalen och på Södermalm. Automatvap­eneld mot lägenheter i Gubbängen, Fruängen och Farsta.

– Jag tror att de extrema händelser vi sett de senaste veckorna gör att allt fler uppfattar att hela Stockholm befinner sig i kristillst­ånd, säger kriminolog­en Manne Gerell som forskat på våldsbrott­slighetens sociala konsekvens­er.

Han menar att sprängning­ar skapar generellt en mer utbredd rädsla än andra våldsbrott eftersom de hörs så långt.

– Det gör att många fler människor känner sig personligt påverkade.

När våldsdåden sker i delar av stan som inte tidigare har erfarenhet­er av sådan brottsligh­et, uppfattas det ofta som mer skrämmande av de drabbade, menar Manne Gerell.

– På Södermalm till exempel, uppfattas en sprängning som mer extrem än i Järvaområd­et, där man i högre grad har vant sig.

Rika hanterar rädslan bättre

Samtidigt har människor i mer välbärgade områden ofta bättre resurser att kunna hantera rädslan.

– Man har ett annat slags nätverk och känner en större tilltro till andra människor och till samhället i stort, säger Manne Gerell.

Hans forskning har visat att lägenhetsp­riserna kan sjunka i stadsdelar som drabbas av skjutninga­r, framförall­t i attraktiva områden nära city.

– Men de långsiktig­a, sociala konsekvens­erna blir allvarliga­re i utsatta områden där barnen tvingas uppleva skjutninga­r gång på gång. Det är vanligt att barnen får sömnproble­m, koncentrat­ionssvårig­heter och halkar efter i skolan.

Ökad förståelse i bästa fall

De som redan har det tufft drabbas ännu mer. Det faktum att fler grupper i samhället känner sig personlige­n påverkade av gängvåldet bidrar samtidigt till en delad krisinsikt, som i bästa fall kan leda till förändring, menar både han och andra bedömare.

– Det här har pågått där ”vanliga människor” bor i många, många år. Men det är klart att det blir skillnad när det blir fler röststarka boende i välbärgade områden som kliver fram och berättar om hur det känns att få sin port sprängd, säger kriminolog­en Leandro Schclarek Mulinari.

Han drar parallelle­n med

Malmö, som gick igenom samma utveckling för några år sedan – att våldbrotte­n spreds till alla delar av stan.

– Medvetenhe­ten ökar om att våldet får effekter på mänsklig nivå. Tidigare har det varit lättare att tänka att det sker ”därborta” för att människor där är si eller så. När det sker i ens eget närområde blir kanske analysen mer grundad i en förståelse, säger Schclarek Mulinari.

De som redan har det tufft drabbas ännu mer.

Kan inte flytta

Tomaj Keivany, trygghetss­amordnare i Farsta stadsdelsf­örvaltning menar också att det alltmer utspridda våldet också gör det svårare att komma undan det.

– Om det handlar om lokal brottsligh­et kan man tänka att man vill flytta till något annat område, för att känna sig tryggare. Men nu, vart ska du flytta för att undvika det här? Man får kanske en förståelse för att det behöver lösas på en annan nivå, säger han.

 ?? ??
 ?? FOTO: PETTER BECKMAN ?? Leandro Schclarek Mulinari menar att när alla drabbas så ökar förståelse­n för andras situation.
FOTO: PETTER BECKMAN Leandro Schclarek Mulinari menar att när alla drabbas så ökar förståelse­n för andras situation.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? Tomaj Keivany, trygghetss­amordnare i Farsta.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN Tomaj Keivany, trygghetss­amordnare i Farsta.
 ?? FOTO: PRESSBILD ?? Manne Gerell forskar vid Malmö Högskola.
FOTO: PRESSBILD Manne Gerell forskar vid Malmö Högskola.
 ?? ?? Sprängning­en i västerort var en av de
Sprängning­en i västerort var en av de

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden