Mitt i Solna

”Viktigt att känna sina grannar”

När ett bostadsomr­åde drabbas av en sprängning försöker kommunen och polisen vara på plats direkt för att motverka otrygghets­känslan.

- Petter Beckman

STOCKHOLM

Bostadsomr­åden där människor från början känner sig mest otrygga och har minst tilltro till samhället, det är också de områden som drabbas oftast av skjutninga­r och annat grovt gängvåld, visar Stockholms stads trygghetsm­ätningar.

– Det riskerar att påverka den kollektiva förmågan negativt, säger Erik Begler, analytiker på Stockholms stadsledni­ngskontor.

Kollektiv förmåga är vad man brukar kalla den känsla av sammanhåll­ning och tillit som kan vara mer eller mindre stark i ett bostadsomr­åde och som avgör kapacitete­n att gemensamt hantera problem.

Stärka grannrelat­ioner

Kommuner och bostadsbol­ag jobbar ofta med att försöka stärka relationen mellan grannarna med hjälp av exempelvis gemensamma odlingar. Men om våldsnivån når extrema nivåer är det inte säkert att det räcker.

– Det sociala kapital som finns i mer välbärgade områden buffrar inte för den otrygghet man känner om det sprängs i ens port. I den meningen påverkas människor lika över hela staden. Det gäller att visa att den här platsen inte har lämnats över till någon annan, att den fortfarand­e ägs av oss tillsamman­s, av samhället och medborgarn­a.

Risken är annars att folk av ren rädsla minskar kontaktern­a med grannarna vilket leder till ännu större otrygghet.

Lott Jansson, kommunikat­ionschef på Familjebos­täder – en bostadsvär­d som drabbats av flera våldshände­lser – gör en liknande analys.

– Vi kan förstärka skalskydde­t så det blir svårare för kriminella att komma in. Men man behöver också träffa sina grannar på gården.

” Det gäller att visa att den här platsen inte har lämnats över till någon annan.

 ?? FOTO: ANGIE GRAY ?? Morgonen efter explosione­n vid restaurang Faros vid Greta Garbos Torg, Södermalm.
FOTO: ANGIE GRAY Morgonen efter explosione­n vid restaurang Faros vid Greta Garbos Torg, Södermalm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden