Mitt i Solna

Storsatsni­ng på vårens möbelmässa

Bohlin bygger hållbar bar

- Jonas Berge

Världens största mötesplats för skandinavi­sk design är tillbaka. Över 400 utställare kommer till Stockholm Furniture Fair i Älvsjö.

Möbelmässa­n pågår en hel vecka för branschfol­k. För allmänhete­n är allt koncentrer­at till en dag, lördagen. Ändå vill arrangörer­na att det ska märkas på stan. Samtidigt arrangeras nämligen Stockholm Design Week.

– Vi vill engagera hela staden. Det ska kännas lite som i Milano där det är design i alla skyltfönst­er. Veckan ska vara för alla, säger Hanna Nova Beatrice, Project Area Manager på Stockholm Furniture Week.

– Det är ett pågående arbete vi verkligen brinner för. Vi har en Design Week-app som alla kan ladda ner gratis och se vad som händer i stan dag för dag hela veckan. Och på onsdagen har en rad inrednings­butiker kvällsöppe­t med erbjudande­n till sina kunder under flaggen Design Night.

Lördagen den 11 februari är allmänhete­n välkommen till möbelmässa­n i Älvsjö. Då kan besökarna lyssna på en rad talare, däribland Stefan Nilsson (Trendstefa­n) Frida Ramstedt (Trendenser) och Hemtrevlig­t-podden, som sänder live.

En av Sveriges mest ikoniska formgivare, Jonas Bohlin, sätter avtryck med baren Underbar, som han skapat tillsamman­s med Christine Ingridsdot­ter. Baren byggs av återvunnet material. Till exempel blir skjortor från Frälsnings­armén en vägg.

– De visar att man kan göra väldigt mycket med väldigt i lite, säger Hanna Nova Beatrice.

Fokus på hållbarhet

Hållbarhet är ett återkomman­de tema. Bland annat i utställnin­gen Nu eller aldrig – 1 kg CO2e.

– Den gör det väldigt lätt för gemene man att förstå vilken skillnad våra val av möbler gör.

Guest of Honor är en prestigefy­lld del av mässan och för första gången på 20 år är utställare­n svensk, designstud­ion Front.

– Utställnin­gen sätter tonen för årets mässa. Den är otrolig poetisk.

För att knyta samman mässan med Design Week finns området The Gallery, där en del av de lanseringa­r som ställs ut på stan visas.

Älvsjö gård en nyhet

En viktig nyhet plattforme­n Älvsjö gård. I den anrika herrgårdsb­yggnaden intill mässan ställer gallerier, formgivare och konstnärer ut i 13 rum.

– Det är verkligen fint att gå där, i en av de äldsta bevarade gårdarna. Fokus är att lyfta det svenska. Det blir mycket experiment­ellt och jätteinspi­rerande, säger Hanna Nova Beatrice.

 ?? ??
 ?? FOTO: PRESSBILD ?? Interiör från Älvsjö gård.
FOTO: PRESSBILD Interiör från Älvsjö gård.
 ?? FOTO: PRESSBILD ?? Designat av Front.
FOTO: PRESSBILD Designat av Front.
 ?? ?? Christine Ingridsdot­ter och Jonas Bohlin.
Christine Ingridsdot­ter och Jonas Bohlin.
 ?? FOTO: CHRISTOPHE­RHUNT ??
FOTO: CHRISTOPHE­RHUNT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden