Mitt i Solna

Skoljurist­en: ”Kan behövas mer flexibel lag”

Familjers nya livsstil kan driva fram en mer flexibel lag om skolplikt, tror Mikael Hellstadiu­s, skoljuridi­sk expert. Samtidigt menar han att Solna stad följer lagen.

- Anna Wachenfeld­t

Mikael Hellstadiu­s, skoljuridi­sk expert och adjunkt i offentlig rätt vid Stockholms universite­t, var med och skrev den del i skollagen som handlar om när elever kan medges fullgöra sin skolplikt på annat sätt 2010.

– Från politiskt håll handlade det om att man ville begränsa möjlighete­n för vårdnadsha­vare att undervisa sina barn i hemmet. Den här typen av situation, med föräldrar som åker utomlands för kortare anställnin­gar, var inget man tänkte på då eller hade med i förarbeten­a.

Det är en relativt ny företeelse.

– Det har blivit mycket vanligare från 2010 och framåt. Folk rör sig mer och lever sina liv på ett annat sätt, man har större möjlighet att jobba på distans eller utomlands. Detta samtidigt som många kommuner anser att det inte går att låta barn tillfällig­t gå i skolan utomlands, utan att tänja på det som står i lagen.

– Solna kommun gör inte fel. Om de som beviljar gör fel kan ifrågasätt­as. För att det ska vara glasklart att de som beviljar inte gör fel så måste man förtydliga bestämmels­en.

” Bör lagen uppdateras, anser du?

– Det beror väl på om lagstiftar­e tycker att det ska vara möjligt att åka jorden runt och ändå kunna följa skolplikte­n. Själv tycker jag att man behöver titta på hur verklighet­en ser ut i dag och att det bör finnas någon form av flexibilit­et.

En uppdaterad, tydligare lagtext skulle kunna innebära fler undantag, men viktigare är att ge kommunerna bra verktyg, tycker Mikael Hellstadiu­s. Man kan exempelvis luckra upp det så att fler skolor kan räknas som ”fullgoda” och ange olika kriterier för undantag.

– Man skulle kunna skriva in att skolplikte­n får fullgöras på annat sätt i max ett år. Kanske ska det vara lättare i de lägre årskursern­a än i de högre.

Solna kommun gör inte fel.

anna.wachenfeld­t@mitti.se 08-550 551 51

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Mikael Hellstadiu­s.
FOTO: PRIVAT Mikael Hellstadiu­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden