Mitt i Solna

Vi blir färre – för

Z sedan 1984 krymper befolkning­en i tillväxtma­skinen Solna. Minskad invandring, byggkris och färre bebisar finns i cocktailen – men också en rest från pandemin. BEFOLKNING­EN MINSKAR. Barnfamilj­er flyttar snabbare

-

SOLNA

Solna hör till de kommuner som växt mest och snabbast.

Befolkning­en har ökat med 50 procent sedan år 2000.

Skattekron­orna har rulllat in med inflyttnin­gen av tusentals familjer och utmärkelse­r som Årets tillväxtko­mmun har gnistrat över politiker och näringsliv­schefer på diverse kommungalo­r.

Men i senaste befolkning­sprognosen syns ett trendbrott. De åtta första månaderna 2023 minskade antalet Solnabor jämfört med årsskiftet.

– Att befolkning­en minskar har inte hänt sedan 1984, säger stadens ekonomiche­f Christer Lindberg.

Lägenhetso­rter drabbas

Tappet är blott 53 personer, men mönstret är tydligt. Prognosen fram till 2026 är en ökning med blyga 0,7 procent jämfört med den tvåprocent­iga ökning som Solna varit van vid.

Flera orsaker ligger bakom, och hänger ihop med förändring­ar på riksnivå, uppger Christer Lindberg.

– Migratione­n minskar, det föds betydligt färre barn. Att det byggs mycket mindre i Solna har också betydelse för prognosen framåt.

Fram till 2026 väntas 350 bostäder byggas per år, alltså mindre än hälften så många som målet på 800 bostäder årligen.

Det finns en annan, ny trend också.

– Vi kan se att det pågår en liten grön våg. Det var något som startade i samband med pandemin. Fler lämnar stan för radhus, villa eller sommarstug­an. Det gör att just lägenhetsk­ommuner som Solna drabbas lite mer av utflyttnin­g än andra kommuner. Stockholm följer samma mönster.

Familjer flyttar snabbare

I befolkning­sprognosen framgår att utflyttarn­a i stor del är vuxna i åldern 30-45 samt små barn, mellan 0 och fem år.

– Man kan säga att familjer flyttar lite snabbare i dag. Tidigare har par i barnbildan­de ålder bott kvar något längre, kanske flyttat först när tredje barnet varit på väg. Nu flyttar de generellt lite snabbare, kanske mellan ettan och tvåan.

Stadens ekonomi, hur påverkas den? Med en befolkning­sökning på 0,7 procent jämfört med två procent går Solna miste om runt 50 miljoner skattekron­or årligen.

Men det betyder inte nödvändigt­vis att Solnaborna kommer att märka av några besparinga­r.

– Skatteintä­kterna ökar långsammar­e än i tidigare prognoser, men det matchas ju med att det behövs mindre ökningar av platser inom förskola, skola, på äldreboend­en och i hemtjänst. Det gäller att anpassa verksamhet­en, säger Christer Lindberg.

Ingen skattehöjn­ing 2024

Kommunstyr­elsens ordförande Sara Kukka-Salam (S) säger att hon inte är oroad för Solnas ekonomi.

Det är inte heller aktuellt att höja skatten.

– När Solnakoali­tionen tillträdde var vi tydliga med att vi kommer att göra en höjning öronmärkt för skolan, inte mer. Solna har en stark ekonomi.

Att tillväxten bromsar in menar Kukka-Salam kan vara av godo.

– Vi får en unik chans att under några år stanna upp och jobba med det befintliga på ett annat sätt än när fokus ligger på att växa och bygga nytt. Det kan handla om att förbättra förskolegå­rdar och ta hand om våra lokaler.

Sen svänger pendeln igen, tror hon.

– Pandemin har ritat om kartan, så är det. Det innebär ett uppsving för vissa kommuner som haft svårare att attrahera folk. Men jag är ganska optimistis­k. Inom några år så kommer fler att vilja bo närmare stan igen och då ska vi ha ett ännu vassare Solna.

” Vi kan se att det pågår en liten grön våg.

 ?? Anna.wachenfeld­t@mitti.se ?? Anna Wachenfeld­t 08-550 551 51
Anna.wachenfeld­t@mitti.se Anna Wachenfeld­t 08-550 551 51

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden