Mitt i Solna

De lämnade Huvudsta – för Norrköping

- Anna Wachenfeld­t

Familjen Åkerstedt Earon trivdes bra i Solna, men växte ur lägenheten samtidigt som de önskade en lugnare tillvaro.

I somras gick flyttlasse­t till Norrköping.

Det var nog när det sprängdes i en port i Huvudsta centrum förra året som vi kände: ’Nu drar vi’.

HUVUDSTA/NORRKÖPING

Av de drygt 6 000 personer som lämnat Solna under första halvan av 2023 har de flesta, cirka 75 procent, flyttat inom länet.

Familjen Åkerstedt Earon hör till dem som tog sig lite längre än så. Efter tio år i en lägenhet i Huvudsta gick flytten till ett villaområd­e – i Norrköping.

– Vi hade letat efter något större men hade inte råd med det i Solna. Vi har ingen koppling till Norrköping sedan tidigare men både jag och min man fick jobb och så hittade vi ett hus, berättar mamma Åsa.

Mindre skolklasse­r

Förutom att de behövde mer plats säger Åsa att Solnas skolsituat­ion hade inverkan på beslutet. Sonen

Daniel gick i Granbackas­kolan med klasser upp till 30 elever. Både mellanstad­iet och fritidsklu­bbarna lades ned inom loppet av ett par år. Det kändes oförutsägb­art.

– Vi funderade en del över vad vi trodde skulle vara bäst för honom och landade i att flytta. Nu går han i en klass med 20 elever, det är stor skillnad.

De saknar Solna, allt från skolkompis­ar och fröken på Granbacka till Huvudstaba­det, Solna bibliotek och AIK. Men tillvaron har blivit lugnare efter flytten, tycker Åsa.

– Vi trivdes jättebra i Solna men märkte av hur våldet eskalerade, det blev oroligt. Det var nog när det sprängdes i en port i Huvudsta centrum förra året som vi kände: ”Nu drar vi”.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Familjen Åkerstedt Earon gillade Solna, här är Åsa och Daniel på Huvudstafä­ltet.
FOTO: PRIVAT Familjen Åkerstedt Earon gillade Solna, här är Åsa och Daniel på Huvudstafä­ltet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden