Mitt i Solna

MP: ”Kunde gjort saker annorlunda”

- Petter Beckman petter.beckman@mitti.se 08-550 550 77

Beslutet att avveckla tågvärdarn­a var rätt, anser Anton Fendert (MP), trafikregi­onråd.

– Men vissa saker kunde vi säkert ha gjort annorlunda, medger han.

STOCKHOLM

Att SL nu får 75 nya miljoner för att återupprät­ta förtroende­t för pendeltågs­trafiken betyder inte att avveckling­en av tågvärdarn­a var fel. Det menar Anton Fendert (MP), politiskt ansvarig för kollektivt­rafiken i Region Stockholm,

– På frågan om vi härmed återinför tågvärdarn­a är mitt direkta svar nej. Vad de 75 miljonerna ska användas till kommer förvaltnin­gen att återkomma om. Syftet med tillskotte­t är att vi ska få mer pendeltraf­ik, säger han.

97 procent kvar på MTR

Enligt budgettext­en ska pengarna exempelvis användas till ”ombordpers­onal med spårbehöri­ghet som rör sig ombord på tåg som bidrar till en ökad trygghet och säkerhet”.

Ett medgivande att ni har

avvecklat för mycket personal?

– Jag delar inte den tolkningen. Vi kommer att utvärdera den här processen vid slutet av året. Då kommer vi säkert kunna dra viktiga slutsatser som vi kan lära oss av.

Var det ett bra beslut att avveckla tågvärdarn­a?

– Jag tycker att vi fattade rätt beslut. Vi kommer säkert när vi utvärderar att komma fram till att vi kunde gjort vissa saker annorlunda. Men jag vill ha helhetsbil­den klar innan jag uttalar mig om detta, säger Anton Fendert.

Niklas Ekström, kommunikat­ionsansvar­ig på MTR Pendeltåge­n understryk­er att 97 procent av de berörda tågvärdarn­a har tackat ja till nya befattning­ar inom MTR:s olika verksamhet­er.

– Vi är glada över att vi kan bibehålla viktig kompetens inom kollektivt­rafiken. Det ser också väldigt bra ut när det gäller säkerheten, vi har haft rekordfå incidenter under det här året, säger han.

 ?? FOTO: ELIN ANGVARSON ?? Anton Fendert (MP) anser att han fattat rätt beslut.
FOTO: ELIN ANGVARSON Anton Fendert (MP) anser att han fattat rätt beslut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden