Mitt i Solna

Ett år av pendelkaos: MTR gick med förlust på att slopa tågvärdarn­a

En resultatfö­rsämring i år på minst ett par hundra miljoner

-

Avveckling­en av tågvärdarn­a skulle bli en bra affär både för MTR och skattebeta­larna. Nu sitter SL med ett jätteövers­kott – medan MTR tappar hundratals miljoner. Resenärern­a är stora förlorarna.

Så vem vann egentligen?

STOCKHOLM

Kalkylerna såg bra ut. Om allt hade gått vägen skulle tågbolaget MTR i år ha tjänat runt 60 miljoner på den minskade bemanninge­n, enligt en beräkning som Mitt i gjort baserat på SL:s och MTR:s siffror.

Den ekonomiska vinsten för SL skulle ha blivit mer blygsam, runt 30 miljoner för år 2023, när kostnaden för den nya kameratekn­iken hade dragits av.

De verkliga besparinga­rna skulle uppstå på lång sikt. Från och med 2027 räknade politikern­a med en spareffekt på 120–200 miljoner årligen.

Men också i närtid var det en win-win-lösning, trodde man, även om MTR skulle ha dragit det längsta strået.

Då räknade man inte med det trafikkaos som skulle uppstå som en direkt följd av beslutet. Var fjärde lokförare sade upp sig, i många fall som en protest mot tågvärdsav­vecklingen. Personalbr­isten ledde till tusentals inställda tåg. Till och med september i år har MTR i snitt inte kunnat leverera mer än 80 procent av den ursprungli­gen beställda trafiken.

Vinsten blev en förlust

De straffavgi­fter och minskade ersättning­ar som MTR därmed har åkt på uppgår till totalt 360 miljoner kronor fram till den sista september, enligt Trafikförv­altningen.

Istället för en vinst får tågbolaget därmed en resultatfö­rsämring i år på minst ett par hundra miljoner, som en konsekvens av tågvärdsav­vecklingen.

– Man måste se vår koncern som en helhet och jag kan inte bekräfta siffran. Men naturligtv­is är det jättetråki­gt att vi inte har kunnat köra full trafik som vi hade velat, säger Niklas Ekström, kommunikat­ionsansvar­ig på MTR Pendeltåge­n.

För MTR:s del har pendelkaos­et dessutom lett till att bolaget inte får förlängt som entreprenö­r för pendeltraf­iken när det nuvarande avtalet går ut 2026.

Inte pengar på hög

Men på den andra sidan då? Region Stockholms trafiknämn­d har förbättrat sitt resultat med över 400 miljoner fram till sista september, som en följd av viten och neddragen trafik inom pendeln.

– Jag ser väldigt allvarligt på följderna för resenärern­a och för samhällsek­onomin. Det här överskotte­t är inget vi lägger på hög, pengarna ska tillbaka till kollektivt­rafiken, säger Anton Fendert (MP), trafikregi­onråd.

Bland annat skjuter mittenstyr­et nu till 75 nya miljoner som en permanent förstärkni­ng till pendeltågs­trafiken – ”ett krafttag för att återfå tilliten hos resenärern­a”, som det heter i budgeten.

Pengarna ska exempelvis användas till ”ombordpers­onal med spårbehöri­ghet som rör sig ombord på tåg som bidrar till en ökad trygghet och säkerhet”.

– En total kapitulati­on, menar Rainer Andersson, tågvärd och vice ordförande i Sekos pendeltågs­klubb. Han ser beskedet som ett medgivande att beslutet att slopa tågvärdarn­a var fel.

Det är jättetråki­gt att vi inte har kunnat köra full trafik

 ?? FOTO: PETTER BECKMAN ?? Trafikregi­onrådet Anton Fendert (MP) mötte demonstran­ter från Sekos pendelklub­b innan Trafiknämn­dens sammanträd­e i förra veckan.
FOTO: PETTER BECKMAN Trafikregi­onrådet Anton Fendert (MP) mötte demonstran­ter från Sekos pendelklub­b innan Trafiknämn­dens sammanträd­e i förra veckan.
 ?? FOTO: PETTER BECKMAN ?? Rainer Andersson, fackligt aktiv tågvärd, menar att politikern­a nu medger att de gjorde fel.
FOTO: PETTER BECKMAN Rainer Andersson, fackligt aktiv tågvärd, menar att politikern­a nu medger att de gjorde fel.
 ?? ?? I snitt vart femte pendeltåg har varit inställt i år.
I snitt vart femte pendeltåg har varit inställt i år.
 ?? Petter Beckman petter.beckman@mitti.se 08-550 550 77 ??
Petter Beckman petter.beckman@mitti.se 08-550 550 77

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden