Mitt i Solna

HEMMAPLAN.

”Vi är många AIK:are som väntat på det här” AIK Fotboll hittar hem. Deras nya träningsan­läggning blir på Råstasjöns IP intill hemarenan Friends.

- Anna Wachenfeld­t

Solna stad, AIK Fotboll och Fabege bjöd förra veckan in till pressträff på Friends Arena för att lämna beskedet.

Råstasjöns IP där det i dag ligger slitet konstgräs kommer att rustas upp med naturgräs med självvattn­ingssystem och ett klubbhus, och bli AIK Fotbolls herrars nya träningsan­läggning.

Även Skytteholm­s IP kommer att rustas storskalig­t och användas av AIK:s barn och unga samt damer.

– Vi är överens om att skapa en hemvist för AIK Fotboll i Solna. AIK hör hemma i Solna. Det här är en satsning både på elit och bredd, säger kommunstyr­elsens ordförande i Solna, säger Sara Kukka-Salam (S).

– Vi är många Solnabor och AIK:are som väntat på det här.

Avyttrar Karlberg

Att samla verksamhet­en i Solna är enligt AIK:s vd och klubbdirek­tör Fredrik Söderberg både efterlängt­at och natuligt.

– Vi har varit verksamma i Solna sen 30-talet och klubben är djupt rotad i Solna med vår barn- och ungdomsver­ksamhet och ser oss som en drivande samhällsak­tör i staden.

Att herrarnas träning förläggs på just Råstasjöns IP, som ju är granne med hemarenan Friends, framför att hålla till Skytteholm­s IP var en önskan från AIK.

Fredrik Söderberg säger att det kommer att skapa betydligt bättre träningsmö­jligheter än de på nuvarande anläggning Karlberg, som AIK avser avyttra.

– Det betyder att vi kan ta större steg sportsligt, säger han.

Nya restaurang­er intill

Fabege har varit huvudpartn­er till klubben sedan 2012 och är även delägare i Friends Arena.

Den nya anläggning­en på Råstasjöns IP ska vara färdig 2026.

Vad gäller Skytteholm­s IP kommer man bland annat att bygga nya omklädning­srum och läktare.

Därtill vill Solna stad exploatera platsen mellan Skytteholm­s IP och Frösundale­den med ett nytt högre kontorshus för fotbollspu­bliken med restaurang­er, kommersiel­la lokaler och familjeläk­tare, enligt ett förslag som Socialdemo­kraterna lade fram inför valet.

På platsen ligger i dag parkering och hamburgerk­edjan Max. En extern aktör ska stå för finansieri­ngen, är planen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden