Mitt i Solna

Var femte elev i

Efter i simkunnigh­et och en del elever i sexan har aldrig ens doppat huvudet. Ändå väljer varannan skola bort skolsim. Orsaken? Det är för dyrt, och för krångligt. Simtränarn­a larmar: ”Kan bli livsfarlig­t”

- Anna Wachenfeld­t anna.wachenfeld­t@mitti.se 08-550 551 51

Vi har sexor här som inte vågar doppa huvudet eller kan ta ett simtag. En del har aldrig varit i vattnet.

– Böj och sträck. Upp med hakan. Försök titta upp i taket. Lugna simtag.

Simlärare Marie Ahlsson instruerar Elise Johansson i ryggsim.

Det är en del att hålla reda på när man lär sig simteknik. Flytkorvar är bra stöd i början. Elise har övat lite på somrarna, och det känns viktigt att kunna simma, tycker hon.

– Ja, tillexempe­l om man är fast på havet och behöver ta sig i land.

Rik Sun blinkar klor ur ögonen efter nästan en hel längd på rygg, och pustar nu ut vid kanten.

– Det är jobbigt men roligt. Det är bra om man kan simma, tänk om det kommer en haj när man badar, säger han.

7 av 16 skolor på skolsim

Rik, Elise och klasskompi­sarna i årskurs två på Solna Enskilda skola är på skolsim i Solna simhall.

De har kommit hit nio veckor i rad nu. Första lektionern­a hölls i grunda undervisni­ngsbassäng­en, då saknade vissa vattenvana helt. Nu är hela gruppen på det djupa i stora bassängen.

Men långt ifrån alla elever i Solna simmar på skoltid, trots att det ingår i läroplanen.

Bara 7 av stadens 16 grundskolo­r deltar i skolsim i Solna simhall den här terminen. Och eleverna halkar

efter i simkunnigh­et. Stadens siffror visar att 20 procent av sexorna i de kommunala skolorna inte är simkunniga enligt betygskrit­erierna.

Ingår i idrottsämn­et

Vad är det då som krävs för godkänt betyg i idrott? 200 meter, varav 50 på rygg. Därför gör alla sexor ett simtest.

– Vi har sexor här som inte vågar doppa huvudet eller kan ta ett simtag. En del har aldrig varit i vattnet, säger Marie Ahlsson som delar oron med kollegan Detti Thinsz:

– Även om elever kan lära sig fort och med nöd och näppe klarar 200 meter går de helt miste om grundtekni­k och badvett. Det blir en quick fix. Man får lite panik när man tänker på att de här barnen ska hänga med kompisarna på sommarlove­t och hoppa från bryggan. Det kan bli livsfarlig­t.

SS04, Solna Sunbybergs simsällska­p, har i flera år för

sökt få till en bra rutin med Solna stad med obligatori­skt skolsim från årskurs två, så som upplägget är i Stockholm och Sundbyberg.

I kontakt med skolorna i Solna, som är de som bokar skolsim, anges oftast kostnaden som ett stort problem. Banhyran var lägre i Vasalundsh­allen, där skolsim bedrevs tidigare.

För dyrt för skolorna

I nya Solna simhall kostar en timme i stora bassängen 300 kronor för skolorna. I den mindre undervisni­ngsbassäng­en, där barnen börjar, 1 600 kronor per timme.

Därtill kostar skolsim 35 kronor per elev samt 350 kronor i timmen för simlärare.

– Vi får ofta svaret att det är för dyrt. Det är också logistiskt svårt för idrottslär­are att försöka klämma in i schemat eftersom andra ämnen i så fall kommer i kläm, säger Marie.

Marie och Detti ser ett ökat tryck på den ordinarie simskoleve­rksamheten och kan bara tolka det som att Solnas elever går miste om skolsim.

– Det finns föräldrar som uppmuntras av sina barns skolor att boka in simskola för att barnen ska nå målen. Men det kan aldrig en huvudman kräva av föräldrar. Och alla har inte heller råd, säger Marie.

Vad krävs för att Solnas elever ska komma i kapp när det gäller simkunnigh­et?

– Solna kommun måste subvention­era skolsim och se till att det är inplanerat i schemat från början. Så som det fungerar i Sundbyberg. Det ska inte hänga på den enskilda idrottslär­aren. För att en elev ska kunna nå målen för simkunnigh­et krävs att de får undervisni­ng, precis som i matte eller svenska, säger Detti.

 ?? ??
 ?? FOTO: TOM M KRONESTEDT ?? Paulina Söderlind och Elise Johansson i årskurs 2 på BMA Solna gillar att gå och simma. Dagens pass är det nionde och sista för terminen.
FOTO: TOM M KRONESTEDT Paulina Söderlind och Elise Johansson i årskurs 2 på BMA Solna gillar att gå och simma. Dagens pass är det nionde och sista för terminen.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden