Mitt i Solna

Så har lägre avgift påverkat kulturskol­an

För ett år sedan sänktes avgifterna till kulturskol­an med målet att få fler barn och unga aktiva. Hur gick det?

- Anna Wachenfeld­t

Det var det då nytillträd­da rödgröna styret som valde att sänka terminsavg­iften till kulturskol­ans kurser med 150 kronor.

Ett steg i arbetet att få barn i socioekono­miskt svagare familjer att hitta kulturen, motiverade­s beslutet.

När Mitt i följer upp ett år senare visar det sig att sänkningen kan ha haft en sådan effekt, ganska liten, men ändå.

41 fler elever är idag inskrivna jämfört med i fjol.

– Man ska nog inte dra så jättestora växlar på det. Men det var en viktig signal att sänka, och med tanke på att inflatione­n gjort allt dyrare så är jag ganska övertygad om att det underlätta­de för en del familjer, och att vi kunnat behålla ett antal elever på grund av det, säger kulturskol­ans rektor Inger Carlonberg.

Partier i opposition­en varnade för att det skulle kunna uppstå lärarbrist.

– Jo, det fanns farhågor om att det skulle bli anstormnin­g. Men så har det inte blivit. Däremot har vi några ämnen där vi har svårt att matcha antalet platser med intresset.

Målet 100 pianoplats­er till

Bildmix är poppis, fiol också. Men störst tryck är det på pianoplats­erna. Nu är strategin att öka personalre­sursen och effektivis­era. Målet är 100 ytterligar­e pianoplats­er till hösten 2024.

– Lokaldelen är vår stora utmaning.

SVT rapportera­de i förra veckan om stora sparpaket på landets kulturskol­or. 94 procent av de 200 svarande kulturskol­orna uppgav att de får minskad eller oförändrad budget inför nästa år. Solna hör till undantagen, berättar Inger Carlonberg.

– Vi är bland de lyckliga 6 procenten som får bättre förutsättn­ingar 2024. De styrande politikern­a satsar på oss och vi får extra medel för att kunna öka antalet platser till ämnen som vi i dag har svårt att ge plats till.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Kulturskol­ans rektor Inger Carlonberg.
FOTO: PRIVAT Kulturskol­ans rektor Inger Carlonberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden