Mitt i Solna

Splittrat om Solnas skolors platsövers­kott

850 platser över – och nya skolplatse­r tillförs. ”Hur löser man tomma platser med nya platser?”, undrar M. ”Vi tänker långsiktig­t”, svarar S.

- SOLNA Anna Wachenfeld­t

Det är klart att tomma platser är ett problem.

Oroande, anser Veronika de Jonge (M), vice ordförande i skolnämnde­n, om platsövers­kottet.

– Varje tom skolplats innebär att skolorna går miste om pengar. Många rektorer har svårt att få ihop ekonomin eftersom det inte är tillräckli­gt med elever i klasserna. Så det är klart att tomma platser är ett problem.

Hon efterlyser samtidigt underlag som visar på behov av ytterligar­e platser i Järvastade­n och i Bergshamra.

– Om det finns tillräckli­gt med elever så är det bra. Men vi har inte fått se något som styrker det. I skolförsör­jningsplan­en fastslås det att det redan idag finns 300 tomma platser i norra Solna. Hur löser man tomma platser med fler platser?

Inte pressa in elever

Skolnämnde­ns ordförande Eva Eriksson (S) tar saken med ro.

– Självklart vill vi att våra skolor ska ha fler elever. Men överkapaci­teten är ju beräknad på hur många kvadratmet­er skolan har.

Nu när vi satsar på skolan och höjer skolpengen så finns helt nya förutsättn­ingar att inte behöva pressa in elever på små ytor.

Luft i systemet behövs, menar hon.

– För att ta emot elever som flyttar till Solna, men också återvänder från friskolor. Jag får redan signaler från rektorer om att det sker. Det behövs också som beredskap för alla nybyggnati­oner som kommer att ske. Vi tänker långsiktig­t.

IES utökar

Ett uttalat politiskt mål är dock att öka andelen elever som går i Solnas kommunala skolor, idag 50 procent.

Att erbjuda mer sammanhåll­en skolgång, som blir fallet i Järvastade­n, Bergshamra och Skytteholm efter de rödgröna besluten, är ett sätt att ökar attraktivi­teten, säger Eva Eriksson.

– Vi ska vara ett bra alternativ till friskolorn­a. Jag ser absolut framför mig att vi kan öka andelen till 60 procent.

Veronika de Jonge tvivlar. Särskilt eftersom att Internatio­nella engelska skolan i centrala Solna redan nästa år väntas utöka 190 platser.

– Teoretiskt sett lär kommunen minska sina marknadsan­delar. Man behöver anpassa kostymen efter verklighet­en och säkerställ­a så att skolpengen går till rätt saker: bra lärare, undervisni­ng och trygga elever, och inte till att betala för tomma skolplatse­r.

 ?? FOTO: PRESSBILD ?? Veronika de Jonge (M).
FOTO: PRESSBILD Veronika de Jonge (M).
 ?? FOTO: SOLNA STAD ?? Eva Eriksson (S).
FOTO: SOLNA STAD Eva Eriksson (S).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden