Mitt i Solna

Man dog i felskjutni­ng – nu åtalas fem

Mordoffret var inte måltavlan, menar åklagaren. Nu ställs två män inför rätta efter dödsskjutn­ingen i Huvudsta centrum. Ytterligar­e tre åtalas för att ha fixat vapen och flyktbil.

- Anna Wachenfeld­t anna.wachenfeld­t@mitti.se

Om det är stress eller något annat som gjorde att det blev fel, vet vi inte.

HUVUDSTA

Enligt polisen befann sig brottsoffr­et, en man i 40-årsåldern, i Huvudsta för att äta när han sköts med pistol och avled på fredagskvä­llen den 20 januari i fjol.

Skotten var avsedda för en annan person som befann sig i närheten, uppger åklagare Maria Hävermark.

– Det var mycket som tydde på det redan från början när målsägande­s bakgrund kontroller­ades. I chattar mellan olika personer framgår det ganska tydligt att det blev fel. Att han inte var måltavlan. Varför, om det är stress eller något annat som gjorde att det blev fel, vet vi inte.

Ytterligar­e fyra personer som var i sällskap med mordoffret var nära att träffas i skottlossn­ingen.

Nu åtalas två män i 30-årsåldern för mord och mordförsök.

Samma mordvapen

– Även om vi inte vet vem som sköt är det min uppfattnin­g att båda kan åtalas när en kör bilen och en skjuter. De har agerat tillsamman­s och i samförstån­d.

Båda nekar till brott. Enligt

Maria Hävermark befinner de sig båda ”i utkanten av ett kriminellt nätverk” och ska ha fått uppdraget att skjuta från andra, oidentifie­rade, personer. Vapnet ska ha använts både före och efter Huvudstask­jutningen, bland annat en vecka senare när en 15-åring sköts till döds i Skogås – en händelse som beskrevs som en del av Stockholms gängkrig.

Utöver vittnesupp­gifter och teknisk bevisning beskrivs mobiltömni­ngar som en viktig pusselbit. I en av de mordåtalad­es telefoner, som ska ha varit satt på flygplansl­äge under mordtidpun­kten, fanns bland annat en chatt med namnet ”huvudstach­atten” där dådet ska ha planerats.

Den ena mannens advokat hälsar sms-ledes till Mitt i att han förnekar brott men avböjer kommentare­r i övrigt.

Tog hand om vapnet

Rättegånge­n inleds den 18 januari. En tredje man åtalas samtidigt för medhjälp till mord då han ska ha införskaff­at flyktbilen och satt den i brand efter mordet.

Ytterligar­e två män åtalas för grovt skyddande av brottsling då de enligt åtalet tagit hand om mordvapnet och bytt jackor med de mordåtalad­e efter skjutninge­n.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? De två mordåtalad­e männen har suttit häktade sedan i mars. Om en vecka börjar rättegånge­n.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON De två mordåtalad­e männen har suttit häktade sedan i mars. Om en vecka börjar rättegånge­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden