Mitt i Solna

De kräver krafttag

Vill få till en tryggare uppväxtmil­jö för sina

-

Klockan är 17 och en polisbuss rullar in på ett öde Bagartorps torg. Förutom mammorna Amal Osman och Sharon Ghebtzawi är ingen här. Allt är stängt och tyst. Poliserna vänder.

– Kolla dig runt. Bagartorp börjar likna ett slumområde. Fritidsgår­den, kiosken, restaurang­en. Allt igenbommat. Det är klart att en så öde plats lockar till sig kriminalit­et, säger Sharon.

En grupp föräldrar med tonårsbarn i Bagartorp, Ulriksdal och Järvastade­n har nu startat ett uppror för att få kommunen, som de menar duckar ansvar för den otrygga situatione­n, ”att vakna”.

En del är oroliga för sina söner. Bagartorps­ringen ihop med Fläderstig­en/Törnbacken på andra sidan järnvägen klassas nu som en öppen drogscen av polisen. Här har även antalet våldsbrott dubblerats mellan 2020/21 och 2022/23.

Hänger vid skolorna

Risken för rekryterin­gsförsök är uppenbar, menar föräldrarn­a. Enligt dem har kriminella från andra områden vistats mer frekvent vid torget, skolorna och idrottshal­larna sedan i höstas.

– Vi vet att högstadiee­lever på väg hem från skolan har blivit kontaktade av killar i 19-20-årsåldern och att de erbjudits droger eller alkohol i utbyte mot tjänster. Man ser 14- och 15-åringar stå och hänga med de här äldre killarna på torget, säger mamman Kristin Björnberg.

– Vi kan inte låsa in våra ungdomar, vi litar ju på dem. Men som förälder är det svårt att slappna av. Bagartorp är ingen trygg miljö, säger Amal.

Så var det inte förr, berättar Sharon som är uppvuxen här.

– Då gick vi på dans och teater här på torget, det fanns bra vuxna att prata med. En markant skillnad från idag. Kommunen har kapat av alla grenar. Jag tycker synd om våra pojkar som behöver växa upp här.

1 200 ungdomar bor och går i skolan mitt på en öppen drogscen, där våldet och drogerna ökar. Nu kräver Bagartorps tonårsförä­ldrar ett krafttag från Solna stad som de menar har svikit en hel generation.

Som förälder är det svårt att slappna av. Bagartorp är ingen trygg miljö.

Polisen: Prioritera­t område

Polisen delar problembil­den.

– Vi har sett rekryterin­gsförsök i flera delar av lokalpolis­området varav Bagartorp är ett. Miljöer där det vistas mycket ungdomar är generellt sett en intressant

 ?? ?? Tom Bagheri, Kristin Björnberg, Amal Osman och Sharon Ghebtzawi har dragit igång föräldraup­proret Öppen drogscen – nej tack.
Tom Bagheri, Kristin Björnberg, Amal Osman och Sharon Ghebtzawi har dragit igång föräldraup­proret Öppen drogscen – nej tack.
 ?? FOTO: POLISEN ?? Daniel Godman, kommunpoli­s i Solna.
FOTO: POLISEN Daniel Godman, kommunpoli­s i Solna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden