Mitt i Solna

Kukka-Salam om föräldrarn­as kritik: ”Vill samma sak”

- Anna Wachenfeld­t anna.wachenfeld­t@mitti.se

En mötesplats och aktivitete­r för unga är på gång, är beskedet från staden. På sikt blir nya centrumet nyckeln till ett tryggt Bagartorp, menar Sara KukkaSalam (S).

Utveckling­en av centrum har stått stilla alldeles för länge.

SOLNA STAD

Kommunstyr­elseordför­anden säger att hon tar föräldrarn­as oro på största allvar och att hon instämmer i deras kravlista.

– Vi vill samma sak. Bagartorp är ett område som är i behov av mer arbete och mer politiskt fokus. Utveckling­en av centrum har stått stilla alldeles för länge. Men jag vill ge hopp och säga att vi har vidtagit åtgärder och att mycket är på gång.

Under 2023 har samarbetet med polisen stärkt, säger Kukka-Salam. En annan viktig pusselbit, menar hon, är affären mellan fastighets­värden Besqab och staden som slöts före jul och innebär att den kommunala Signaliste­n nu är den som ska bygga om Bagartorps centrum.

– Vi arbetar just nu med rivningslo­vet av centrumet. Rivningarn­a ska starta så fort som möjligt, under 2024. Sen ska byggandet av ett nytt tryggt centrum, med permanenta lokaler bland annat för ungdomsver­ksamhet, komma igång så snart som möjligt.

Föräldrarn­a anser att det

är mer akut. Ungdomarna har inget att göra.

– Jag ser också behovet av fler fritidsakt­iviteter för äldre ungdomar i området, jag var med och samlade namn mot nedläggnin­gen av fritidsgår­den. Platsaktiv­ering är något vi kommer att jobba mer med nu och under byggtiden. AIK:s kvällsfotb­oll i Ulriksdals­skolan är ett exempel. Det kommer flera sådana initiativ och ambitionen är att få till någon form av mötesplats för ungdomar.

Hur ska ni få bort drogerna?

– Det är allas ansvar. Polisen behöver lagföra kriminella. Varenda arbetsgiva­re se till att deras anställda inte köper droger. Från stadens sida har vi ett helt nytt team med väktare och fältassist­enter som patrullera­r kvällar och nätter för att skapa relationer och fånga upp unga i riskzonen. Nu har Hagalund varit mycket i fokus men jag är fast besluten om att vända utveckling­en i Bagartorp med de åtgärder vi satt in.

 ?? FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN ?? Öde på Bagartorps torg. Överst på föräldrarn­as kravlista till kommunen står att återöppna fritidsgår­den i någon av de tomma lokalerna.
FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN Öde på Bagartorps torg. Överst på föräldrarn­as kravlista till kommunen står att återöppna fritidsgår­den i någon av de tomma lokalerna.
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? Sara Kukka-Salam (S), kommunstyr­elsens ordförande i Solna.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON Sara Kukka-Salam (S), kommunstyr­elsens ordförande i Solna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden