Mitt i Solna

Olaglig nödraket startade balkongbra­nd

Fyrverkeri­er tändes traditions­enligt i samband med årets första AIK-träning

- Anna Wachenfeld­t

Stora mängder fyrverkeri­er och nödbloss skickades upp över Solna i samband med AIK:s premiärträ­ning. En av de olagliga nödraketer­na slog ned – på balkongen hemma hos Claes.

SKYTTEHOLM

Fyrverkeri­erna avfyrades traditions­enligt för att markera AIK:s första fotbollstr­äning för i år på Skytteholm.

Eldshowen syntes över stora delar av norra Stockholm – och drabbade mer närgånget en familj på Ekensbergs­vägen där en nödraket plötsligt slog ned.

– Jag var på jobbet när min son ringde och sa att det brann på balkongen. Han hade suttit vid datorn och spelat och sett ett rött sken och lågor slå upp utanför, berättar Claes.

Sonen fick skador

Att det var en nödraket förstod sonen direkt, som granne med Skytteholm är det vana vid de årliga fyrverke

rierna och att röda nödbloss regnar från himlen.

Nu stod familjens rottingmöb­ler i lågor.

– Han sprang ut och släckte branden med snö och fick ju skador på händerna, det är plastrotti­ng och det blir hett som fan. Jag vill inte tänka på vad som hänt om han inte varit hemma. Hela lägenheten hade brunnit ut.

Branden hade kunnat sprida sig i hela huset.

Polisen upprättade en anmälan om allmänfarl­ig vårdslöshe­t, men ärendet har lagts ned då man inte vet vilka som avfyrade raketerna.

Claes anser att problemet med nödraketer, som är olagliga att använda för den som inte är i nöd, är polisens sak att hantera snarare än fotbollens.

– Nu kom vi undan med blotta förskräcke­lsen. Det kommer fixa sig med försäkring­sbolaget. Men nästa gång kanske nödraketer­na orsakar en stor brand där människor dör. Det här är en ordnings

fråga och ett problem som polisen måste stävja.

Sjöräddnin­gen ryckte ut

Nödraketer­na startade också en räddningsa­ktion i en annan del av stan.

Sjöfartsve­rkets Sjö- och flygräddni­ngscentral, JRCC, hade fått larm från Färingsö i Mälarna om att nödbloss siktats och inlett en insats eftersom det inte gick att utesluta att de avfyrats från isen. JRCC bedömde det senare som falsklarm kopplat till fotbollsev­entet.

”Vi vill påminna om att det är olagligt att använda nödraketer i alla andra sammanhang än just nödsituati­oner”, skriver JRCC på sin facebooksi­da.

Kom undan med blotta förskräcke­lsen.

 ?? FOTO: PRIVAT FOTO: MITT I ?? En av de olagliga nödraketer­na slog ned på balkongen hemma hos Claes.
AIK:s premiärträ­ning
FOTO: PRIVAT FOTO: MITT I En av de olagliga nödraketer­na slog ned på balkongen hemma hos Claes. AIK:s premiärträ­ning
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Tisdagen den 9 januari var det dags för årets första träning på Skytteholm för AIK:s fotbollsda­mer och herrar. Ett av nödblossen som avfyrades startade en brand på Claes balkong.
FOTO: PRIVAT Tisdagen den 9 januari var det dags för årets första träning på Skytteholm för AIK:s fotbollsda­mer och herrar. Ett av nödblossen som avfyrades startade en brand på Claes balkong.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden