Mitt i Solna

”Öppen handel sänker tröskeln för brott”

- Katharina Tollin på Brottsföre­byggande rådet (BRÅ). Anna Wachenfeld­t

Hur förhindrar man att en ungdom dras in i kriminalit­et?

– Vi kan se att kriminella nätverk aktivt agerar för att involvera just barn och unga som är utomhus mycket utan tillsyn, som saknar vuxennärva­ro och aktivitete­r, säger Katharina Tollin på Brottsföre­byggande rådet.

Hon var projektled­are för Brå:s rapport Barn och unga i kriminella nätverk som släpptes före jul och menar att närvarande föräldrar är ett viktigt skydd.

Enligt Brå:s rapport, som bygger på djupinterv­juer med 25 män och tre kvinnor med nätverksko­pplingar, sker en typisk rekryterin­g i flera steg.

– Det handlar om att bygga upp en social relation, få det verka som man är vänner och jämlikar.

Sedan kan det gå ganska fort och den yngre ska utföra vissa tjänster, som att förvara eller transporte­ra narkotika.

De äldre kan tjäna pengar på att involvera barn som billig arbetskraf­t i narkotikah­andel, det är det centrala motivet för nyrekryter­ing visar Brå:s studie. Därför ökar risken för det på en öppen drogscen som Bagartorp.

– Det är våran bild. Om man exponeras för öppen narkotikaf­örsäljning när man rör sig i ett bostadsomr­åde så

Fenomenet liknar grooming.

sker en normaliser­ing av den typen av brott. Det kan sänka trösklarna för att själv vara delaktig. Det gör det också möjligt för unga att ta kontakt med kriminella, man vet vilka de är och kanske ses de som förebilder.

”Gemensamt ansvar”

Men det är inte bara upp till föräldrarn­a att se till att det inte sker, menar Katharina Tollin.

– Allt handlar inte om en förälders möjlighet att skydda sitt barn. Det är ett gemensamt ansvar. Dyker en ungdom upp i en ny dyr jacka eller syns ute med äldre personer är det ett avvikande beteendemö­nster som kan uppmärksam­mas av andra vuxna, som polis, skola och fältassist­enter.

Ibland räcker det inte heller att vara en engagerad förälder som gör ”alla rätt”, säger Katharina Tollin.

– Då behövs polisiära insatser, som att få bort drogscenen, och insatser på själva platsen – var finns kontaktyto­rna mellan barn och unga och de äldre kriminella? Vid vilka tidpunkter sker kontaktern­a? Som exempel har vi sett att skollov är en riskperiod. Där har kommunen ett brottsföre­byggande ansvar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden